Hlavní navigace

Změna režimu - z plátce na neplátce

• (neregistrovaný)

3. 3. 2011 17:09

Dobrý den.
    Jsem řemeslník, plátce (dobrovolný) a pohybuji se ve stavebnictví.
    Vzhledem k tomu, co chystá "vláda" ohledně sjednocení sazby DPH, vážně uvažuji o změně režimu z plátce na neplátce - tedy, až to bude aktuální (pokud k tomu ještě nesníží obrat pro nutnost registrace). Z větší části totiž dělám pro koncové zákazníky a tam by pro mne jednotné DPH mohlo být celkem hrob (zvláště pokud se dělá s levným materiálem a většina nákladů je práce - i při snížené sazbě to bylo kolikrát za hranou).

Na změnu režimu neplátce -> plátce je odkazů hafl, ale naopak nejde celkem nic dohledat.
    Jak to tedy funguje při opačné změně, pokud budu chtít být neplátce třebas od 1.10.2011?

- sklad je mi jasný - k 30.9. udělám inventuru, co zůstalo nevyfakturováno (na skladě) tak u toho doplatím DPH.
    - doklady se zdanitelným plněním do 30.9. budou daňové a následující již vystavené neplátcem (nedaňové).
    - majetek (odpisy) ani leasing a podobně nemám, takže tady nebude problém.

Kde ale problém vidím?
    Pokud je změna neplátce -> plátce, lze zpětně (tuším rok) uplatnit vrácení DPH u nakoupeného vybavení (nářadí, spotřební materiál) a skladových zásob.
    Nebude se tedy muset doplatit DPH zpětně při přechodu plátce -> neplátce u takových nákupů, které proběhly za posledních 12 měsíců?
    Nejde mi o nějaký drahý majetek (určený na odpisování), ale věci kupované jako provozní režie v hodnotě 3-8.000Kč (a že se toho za rok celkem nastřádá).

Co můžu od FÚ očekávat?
    Při přihlášení k plátcovství proběhla hned po prvním přiznání kontrola onoho čtvrtletí (i když jsem žádné DPH zpětně nečerpal), s tím jsem ale počítal.
    Mám se tedy těšit na další pokec :) ?
    Po čem půjdou?

Díky za případné rady - předpokládám, že nebudu poslední, koho toto téma ve světle následujících změn bude zajímat.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).