2xDPČ pro 1 OSVČ? Ujasnění nesrovnalostí

• (neregistrovaný)

5. 5. 2010 13:57

Řeším zda pracovní smlouvu či DPČ. Jde mi o toto: jsem OSVČ. Potřebuji 3 lidi na výpomoc. V podstatě na cca 70-120h měsíčně, nevím však zda práce bude a v jaké měsíční výši pro každého, jistě na celý úvazek. Ale spíše je to k těm 80h. Kloním se tedy k DPČ.
    Řekněme, že tedy volím DPČ, uzavřu ji 1.5.2010 na 3 měsíce.
    Dotazy: 1) celkem za období 3 měsíců tedy může zaměstnanec odpracovat (160h x 3měsíce)/2 max. 240h?
    2)je možné první měsíc odpracovat třeba 120h, druhý 100h a třetí 20h? opět tedy 240h za 3 měsíce? Neboť se posuzuje ½ doby za dobu uzavření DPČ.
    3)Co když odpracuje první měsíc 130h, druhý 110h a třetí měsíc mi již nenastoupí a dá mi zaměstnanec výpověď, u mě pak kontrola zjistí, že jsem překročil tu onu ½ pracovní doby, protože fakticky byl ve výsledku zaměstnanec zaměstnán jen 2 měsíce, z původně uzavřené dohody na 3 měsíce. Jaké jsou následky?
    4)Pokud daný měsíc odpracuje jen 10h, pak se vždy odvody OSSZ a VZP počítají pouze z jeho mzdy, čily z 10h x 50Kč/hod??? (pokud je sjednáno 50,-Kč/h )
    5)Pokud je zaměstnancem důchodce, má nějaké slevy na odvodech VZP, SOC a třeba na zálohové dani z příjmu? Nyní se ptám na slevy jak pro DPČ tak pracovní smlouvu
    6)Pokud je výše hrubé mzdy za daný měsíc do 1.999,- neplatí ani zaměstnanec ani zaměstnavatel žádné SOC ani VZP? Ani zálohovou daň z příjmu ani srážkovou? Čily pak je to v podstatě jako DPP?
    7)Je nutné hlásit (registrovat) pracovníka na DPČ na OSSZ stejně jako jako pracovníka na pracovní smlouvu? Tj. formulářem na OSSZ? Nebo stačí OSSZ pouze hradit odvody stejně jako např. se FÚ prostě pošle srážková daň za DPP?

Velmi Vám děkuji za pomoc…

PS: ještě dva body dotazu jsou v dalším příspěvku... nevešli se..

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).