Prosím o radu. Firma přikročila z důvodu krátkodobého výrazného navýšení zakázek k tomu, že zaměstnanci budou pracovat od července do srpna v nerovnoměrně rozvržené pracovní době. V harmonogramu je bohužel zahrnutý poměrně vysoký počet přesčasových hodin. Tvrdím, že tento harmonogram není v pořádku. Mělo by být stanoveno nějaké vyrovnávací období, kde by došlo k "vyrovnání". Domnívám se, že pokud by bylo stanoveno vyrovnávací období, pak bych vzala počet týdnů v tomto období respektive počet pracovních směn * 7,5 a tento výsledek bych odečetla od počtu hodin, které naplánovali v harmonogramu, výsledkem by byla přesčasová práce. Je tento postup správný? O nějakém stanovení vyrovnávacího období nechtějí vůbec slyšet a chtějí přesčasy proplatit hned po ukončení každého měsíce. Jak ale stanovit přesčasovou práci, když se na jednu stranu tváříme jako, že je v harmonogramu rozepsaný "fond pracovní doby" a na druhou stranu tvrdíme, že tam jsou rozepsané hodiny navíc, které mám proplatit jako přesčasovou práci - nikdo ale neurčil co považuje za odpracovanou dobu a co už je "navíc". Pokud vezmu že má např. v červenci podle harmonogramu odpracovat např. 202,5 hod (má rozpsané i oba svátky jako pracovní den) a podle plánovacího kalendáře má odpracovat 165 hodin, pak mi vyjde přesčas 37,5 hod. Co když ale člověk onemocní, popř. čerpá dovolenou a nemá tudíž odpracované všechny plánované směny? Docházkový systém toto neumí vyhodnoti. Nebo uvažuju špatně, nemá někdo s tímto zkušenost? Děkuji
10. 6. 2010 15:36
Prosím o radu.
Firma přikročila z důvodu krátkodobého výrazného navýšení zakázek k tomu, že zaměstnanci budou pracovat od července do srpna v nerovnoměrně rozvržené pracovní době. V harmonogramu je bohužel zahrnutý poměrně vysoký počet přesčasových hodin. Tvrdím, že tento harmonogram není v pořádku. Mělo by být stanoveno nějaké vyrovnávací období, kde by došlo k "vyrovnání". Domnívám se, že pokud by bylo stanoveno vyrovnávací období, pak bych vzala počet týdnů v tomto období respektive počet pracovních směn * 7,5 a tento výsledek bych odečetla od počtu hodin, které naplánovali v harmonogramu, výsledkem by byla přesčasová práce. Je tento postup správný? O nějakém stanovení vyrovnávacího období nechtějí vůbec slyšet a chtějí přesčasy proplatit hned po ukončení každého měsíce. Jak ale stanovit přesčasovou práci, když se na jednu stranu tváříme jako, že je v harmonogramu rozepsaný "fond pracovní doby" a na druhou stranu tvrdíme, že tam jsou rozepsané hodiny navíc, které mám proplatit jako přesčasovou práci - nikdo ale neurčil co považuje za odpracovanou dobu a co už je "navíc". Pokud vezmu že má např. v červenci podle harmonogramu odpracovat např. 202,5 hod (má rozpsané i oba svátky jako pracovní den) a podle plánovacího kalendáře má odpracovat 165 hodin, pak mi vyjde přesčas 37,5 hod. Co když ale člověk onemocní, popř. čerpá dovolenou a nemá tudíž odpracované všechny plánované směny? Docházkový systém toto neumí vyhodnoti. Nebo uvažuju špatně, nemá někdo s tímto zkušenost? Děkuji