dotaz se týká realizace třístranného obchodu z pozice prostřední osoby, v případě, že tato osoba je registrována k DPH v ČR a ještě v dalším státě EU.
§17/5 říká, že prostřední osoba třístranného obchodu se nemůže registrovat k DPH v státě ukončení přepravy zboží. To je mi víceméně jasné. Mám však pochybnosti týkající se ustanovení §17/4. Údajně z obecné povahy tohoto ustanovení vyplývá, že prostřední osoba nesmí být také registrována ve státě prodávajícího. Osobně s tím nesouhlasím, v uvedeném ustanovení totiž nikde nevidím zákaz pro registraci v státě prodávajícího.
Prosím o informaci, zda-li s tím máte praktické zkušenosti nebo odkaz na nějaký odborný výklad.
15. 6. 2011 15:47
Dobrý den,
dotaz se týká realizace třístranného obchodu z pozice prostřední osoby, v případě, že tato osoba je registrována k DPH v ČR a ještě v dalším státě EU.
§17/5 říká, že prostřední osoba třístranného obchodu se nemůže registrovat k DPH v státě ukončení přepravy zboží.
To je mi víceméně jasné.
Mám však pochybnosti týkající se ustanovení §17/4. Údajně z obecné povahy tohoto ustanovení vyplývá, že prostřední osoba nesmí být také registrována ve státě prodávajícího. Osobně s tím nesouhlasím, v uvedeném ustanovení totiž nikde nevidím zákaz pro registraci v státě prodávajícího.
Prosím o informaci, zda-li s tím máte praktické zkušenosti nebo odkaz
na nějaký odborný výklad.
Předem děkuji
B.