Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Další spor Schillerové s Babišem, tentokrát jde o limity u zdravotních benefitů
Ženám rostou důchody v posledních letech rychleji než mužům
Město chtělo vyšší daň z nemovitostí pro brownfieldy, zdanilo však i školku
Nepodceňte návodné dokumenty a pomůcky k JMHZ
Poplatky za rozhlas a TV se ruší. Nahradí je stát. Lidé mohou přispívat doborovolně
Důležitý dokument pro seniory. Kdy budete potřebovat potvrzení o důchodu
11. 1. 2012 16:05
Dobrý den,
stal jsem se protagonistou kuriozního přístupu Úřadu práce. Možná nejsem jediný, a proto zakládám toto téma pro informování případných dalších poškozených, resp. pro získání vašich názorů či jako námět na článek.
Zde je můj příběh: Od listopadu 2010 do ledna 2011 jsem byl OSVČ. V únoru 2011 jsem podnikání přerušil a zažádal na ÚP o podporu v nezaměstnanosti. Tato mi byla vypočítána dle čerstvě podaného vyměřovacího základu za rok 2010 a pobíral jsem ji 3 měsíce.
Poté jsem byl další půl rok OSVČ. Po skončení projektu jsem se na podzim 2011 opět zažádal o podporu na ÚP. Úřad mi ovšem tentokrát výši podpory nevypočítal dle zákona §50 odst. 2. zákona 435/2004 z posledního vyměřovacího základu v tříletém rozhodném období, tedy ze základu z roku 2010, ale z průměrné mzdy v národním hospodářství. Odůvodlnil to tím, že jsem "bez svého zavinění nedoložil výši vyměřovacího základu ze SVČ, kterou jsem vykonával naposledy".
Neboť tento postup dle mého názoru není v souladu se zákonem a je diskriminační, podal jsem odvolání. Dnes jsem se od úřednic dozvěděl, že odvolání po měsíci předali nadřízenému orgánu (ministerstvu). Ani jedna ze tří úřednic, s nimiž jsem komunikoval, bohužel nebyla schopna vidět můj případ z pohledu zákona a operovaly tím, že počítač to tak vyplivl, a dokonce i tím, že rozhodné období je v tomto případě doba poslední SVČ (nikoli poslední 3 roky, jak stanoví v § 41 odst. 1 zákon o zaměstnanosti).
Jsem napjatý, jak a kdy věc vyřídí nadřízený orgán. Skoro to na mě působí jakoby se úřad tímto způsobem snažil systematicky (možná dle nějakého metodického pokynu) "šetřit" peníze na neinformovaných žadatelích z řad OSVČ. V mém případě tak mohl vydělat až 50 tis. Kč. Také mě šokuje neznalost právní úpravy těmi, kteří ji provádějí...
Setkal se s tímto už někdo? Možná by to stálo za článek jako zajímavá kauza.
Boris