Zboží a DPH

• (neregistrovaný)

23. 1. 2012 19:31

Záznamy k DPH vedu podle § 91 a 100 zákona č. 235/2004Sb. To znamená, že podle nákupu zboží v jednotlivých sazbách DPH se odpovídajícím vypočítaným koeficientem rozdělují také tržby podle jednotlivých sazeb DPH. Jsem čtvrtletní plátce DPH, do koeficientu pro výpočet DPH počítám všechno zboží podle DUZP /i kdyý fa platím až v dalším čtvrtletí/. Je to dobře?
    Jedná se např. o časopisy, kdy faktury dostávám týdně. Jeden dodavatel fakturuje pouze to, co jsme v daném týdnu skutečně prodali, druhý účtuje všechno co nám v tom kterém týdnu dodal a odečítá zase všechno zboží, které jsme v tom týdnu vrátili /z předešlých dodávek/. Takže např. zboží dodané v posledním týdnu roku fakturují oba až začátkem ledna s DUZP do 31.12. DPH si za tyto fa neuplatňuji, protože je do konc roku nemám. Ale kdy je to pro mě zboží pro výpočet koeficientu na rozdělování podle jedn. sazeb DPH a následně na rozdělení tžeb a výpočet DPH, které odvádím. Je to zboží ve starém roce, protože už je prodávám, příp. mám prodané, mám z něho tržby a z nich odvádím DPH. Nebo to mám počítat do zboží až v dalším Q, kdy dostanu a zaplatím fa?
    A další dotaz: DPH z faktur, které do konce čtvrtletí nemám, uplatním až v násl. období, ale co když je to dobropis. V tom případě se musím řídit DUZP a o příslušnou částku si snížit odpočet hned?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).