OSVČ - uplatnění ztráty z akcií

• (neregistrovaný)

1. 2. 2012 18:54

Dobrý den, pane Molíne,

od září roku 2010 jsem starobním důchodcem a od ledna 2011 se jako OSVČ zabývám zprostředkovatelskou činností v oblasti leasingu a účelového úvěru.
    Současně jsem se v roce 2011 pokoušel (neúspěšně) obchodovat s akciemi, jako jsou NWR, CETV, ECM a ORCO, ale díky vzniklé situaci jsem v daném roce vykázal ztrátu. Informoval jsem se u naší známé, která jako účetní profesionálně zpracovává  klientům daňová přiznání, zda mohu tuto ztrátu uplatnit ke snížení daňováho základu z mé zprostř. činnosti. Vyrozuměl jsem, že pokud bych z akcií vykázal zisk, tak musím zvýšit svůj daňový základ a tento zisk zdanit, ale pokud z prodeje akcií vygeneruji ztrátu, tak si svůj daňový základ snížit nemohu. Samozřejmě mám na mysli pouze ztrátu vzniklou z prodeje akcií do 6 měsíců od jejich zakoupení.

Můžete mi, prosím, potvrdit nebo vyvrátit výše uvedené ? Mně to připadá nelogické.

Předem Vám děkuji a přeji příjemný den.
    Josef Krsek.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 2. 2012 20:04

bez přezdívky

Dobrý den pane Krsku,

příjmy z prodeje akcií patří mezi "ostatní příjmy" dle § 10 zákona o daních z příjmů (pokud cenné papíry nebyly v obchodním majetku, tedy pokud jste s nimi nepodnikal).

V § 10 odst. 4 se dočtete, že: "Jsou-li výdaje spojené s jednotlivým druhem příjmu uvedeným v odstavci 1 vyšší než příjem, k rozdílu se nepřihlíží." Toto "nepříhlížení k rozdílu", tedy de facto ke ztrátě z obchodování s CP právě znamená, že příjmy dle § 10 nemohou generovat daňovou ztrátu, jinak řečeno, výdaje lze od příjmů odečíst jen do nuly.

Pokud budete mít např. příjem z prodeje akcií 10 a výdaje 8, zdaníte 2; budou-li výdaje 12, nebudete nic danit, ale daňová ztráta Vám nevznikne.

Informace od Vaší účetní tedy byla správná.

S přátelským pozdravem

Jan Molín

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).