Hlavní navigace

Neplacené volno - superhrubá mzda

  • (neregistrovaný)

    22. 11. 2012 16:04

    Dobrý den chtěla bych se zeptat, zaměstnanec má v listopadu 2012, 10 dní neomluvenou absenci, má tedy neomluvené neplac. volno - "A". ( jiný příjem nebyl a nebude, byl s ním ukončen PP ve zkuš. době)
    Jak to bude s výpočtem mzdy ?
    Odvod zdrav. poj. je jasný ( 8000 : 30 x 10 x 13,5 %)
    Jedná se mi o daň, můj účetní program spočítal že vym. základ pro zdrav. pojištění vstupuje do superhrubé mzdy a vypočetl i daň (zaměstn.neupl.slevu). podle mě to není správně. Zaměstnanec by měl platit jen ten odvod za zdrav. pojištění. (žádný příjem žádná daň) Prosím o Vaše názory, nejlépe i odkaz na příslušný §. Děkuji

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 11. 2012 16:16

      Kara (neregistrovaný)

      Re: Neplacené volno - superhrubá mzda
      Zákon o daních z příjmů § 6:
      "(13) Základem daně (dílčím základem daně) jsou příjmy ze závislé činnosti nebo funkční požitky, s výjimkou uvedenou v odstavcích 4 a 5, zvýšené o částku odpovídající pojistnému na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a pojistnému na všeobecné zdravotní pojištění, které je z těchto příjmů podle zvláštních právních předpisů21) povinen platit zaměstnavatel (dále jen „povinné pojistné“); částka odpovídající povinnému pojistnému se při výpočtu základu daně připočte k příjmu ze závislé činnosti nebo funkčnímu požitku i u zaměstnance, u kterého povinnost platit povinné pojistné zaměstnavatel nemá. Zaměstnancem, u kterého povinnost platit povinné pojistné zaměstnavatel nemá, se rozumí zaměstnanec, u něhož se odvod povinného pojistného neřídí právními předpisy České republiky, nebo zaměstnanec, na kterého se zcela nebo částečně vztahuje povinné zahraniční pojištění stejného druhu. Povinné pojistné se zaokrouhluje na celé koruny směrem nahoru. Při výpočtu základu daně podle věty první se při stanovení částky povinného pojistného nepřihlíží ke slevám nebo k mimořádným slevám na pojistném u zaměstnavatele a ani k jiným částkám, o které si zaměstnavatel snižuje odvody povinného pojistného."
      Zdravotní pojištění, které se musí odvést při neplaceném volnu nebo při neoml. absenci, nezvyšuje základ daně, protože není vypočítané z příjmu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).