Hlavní navigace

Zvláštní příjemce důchodu a exekutor

  • (neregistrovaný)

    23. 11. 2012 12:10

    Dobrý den, jako dcera řeším jeden obrovský problém s matkou. Jelikož matka nadělala dluhy, kde hrozí exekuce, poradili mi na úřadu, abych si zažádala o ustanovení zvláštního příjemce dávky důchodového pojištění mé matky, kdy příjemcem této dávky budu já. Že exekutoři ji můžou obstavit účet, kde ji zatím dávka chodí a tím ji ochráníme před úplnou ztrátou financí v případě exekuce. Já mám však takové obavy, že tím akorát exekutor zjistí, že jsem její dcera a příjde se domáhat exekuce díky tomuto ustanovení ke mně. Matka u mě nebydlí, má trvalé bydliště jinde. Dávky bych sice přebírala, ale všechny peníze bych předávala matce. Můžete mi, prosím, někdo poradit, zda má exekutor v takovém případě nárok vymáhat něco na mně? Na úřadě tvrdí, že ne, ale případy z televize svědčí úplně o něčem jiném. Děkuji za odpověď.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 11. 2012 12:49

      ... (neregistrovaný)

      Re: Zvláštní příjemce důchodu a exekutor
      Informace o jménech a adresách rodinných příslušníků se exekutor dozví z evidence obyvatel. Exekutor může přikázat třetím osobám, kterým chodí dlužníkovy peníze (od ČSSZ se dozví příjemce a od banky historii vašeho bankúčtu), aby mu je vydali a příp. bonzovat na berňák, že třetí osoby mají příjem podléhající dani z příjmů.
      Pravdu má úřad i televize - přímo na váš účet exekutor nesáhne, ale když peníze nevydáte, sama časem budete čelit exekuci. Přečtěte si § 312 a násl. OSŘ:
      http://business.center.cz/business/pravo/zakony/osr/cast6h3.aspx

    • 23. 11. 2012 13:18

      ..... (neregistrovaný)

      Re: Zvláštní příjemce důchodu a exekutor
      Důchod zasílat složenkou nebo hotově,
      udělat osobní bankrot - pokud to jde

      myslím si, že pokud bude exekuce na důchod musí ČSSZ ponechat životní minimum

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).