Hlavní navigace

Doklad o výši ročního příjmu

  • (neregistrovaný)

    26. 11. 2012 12:43

    Dobrý den,
    poprosím o radu, zaměstnavatel končí a jde do likvidace. Se zaměstnanci byl ukončen prac. pomě s nárokem na odstupné, ale vím, že všem zaměstnancům zkrátka vyplacená mzda a odstupné v roce 2012 nebylo a už ani nebude, firma nic nemá. Tak a já jsem každému při výstupu dala i "doklad o výši ročního příjmu" klasika vyplněný, kde v řádku č. 2 uvádím stejné údaje jako v řádku č.1 a teď když na to koukám, tak to asi dobře není. Máte někdo zkušenosti jestli stačí nechat prohlášení tak jak je, jen opravit řádek č. 2, všem bych to dodatečně poslala doporučeně domů a pak se chci zeptat jaký to má vliv na výpočet roční daně? (omlouvám se, ještě jsem se s tímto nikdy nesetkala).

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 11. 2012 14:41

      RenataH (neregistrovaný)

      Re: doklad o výši ročního příjmu
      Do potvrzení o zd.příjmech se do ř.2 píší skutečně vyplacené mzdy doi 31.1. násl roku, takže veškerá takto špatně vámi vystavená potvrzeí musíte po 31.1.2013 opravit a vydat jim je. Takhle byste zaměstnance ošidila. Ale nestačí opravit jenom ř.2, musíte opravit i všechny ostatní řádky, které souvisejí se skutečně vyplacenou mzdou. Vliv to má veliký, mají nárok na uplatnění celé slevy na dani i v případě, že dostali mzdu třeba jen za pár měsíců.

    • 26. 11. 2012 15:04

      Lídaa (neregistrovaný)

      Re: doklad o výši ročního příjmu
      Aháá, tak já pořádně prostuduji i další řádky a pošlu jim to znova. Příjde mi tedy lepší tyto potvrzení nevydávat s výstupníma dokladama, protože na začátku následného roku, může být vše jinak. A ještě se zeptám, pokud měli mzdu třeba za 01-06/2012 a nebyla vůbec vyplacena, můžou si udělat roční zůčtování a uvádět v něm sražené daně? Budu si muset vzít zákon a pořádně ho proštudovat nebo zajít na FÚ - to jsem fakt ještě nikdy neměla a jsme malinkatá firmička a tak nějak vše klapalo v normálu, tak se omlouvám. díky

    • 26. 11. 2012 15:10

      monskas (neregistrovaný)

      Re: doklad o výši ročního příjmu
      Roční zúčtování se udělá na základě vašeho vydaného potvrzení ročního příjmu. Jestli mu mzdy nebyly vyplaceny, nebude to mít v potvrzení za rok 2012 a nemá co vyúčtovat, ale až třeba v roce 2013. Pozor také, pokud zaměstnanci dostanou doplaceny mzdy od ÚP. ÚP posílá zaměstnavatelům oznámení sa na základě toho se pak vydává zaměstnanci potvrzení a ročním příjmu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).