Hlavní navigace

Re: Vstupní lék.proh. PROSÍM p.Zdenka H

  • (neregistrovaný)

    27. 11. 2012 20:47

    Moc se omlouvám pane Zdeňku ale mám ještě pár dotázků snad vás to nebude obtěžovat když jste na to takový odborník - moc by mi to pomohlo zodpovědět ještě následující dotazy.

    1. Když zaměstnanci budou v kat.II. tak firma musí mít smluvního lékaře - je to tak?

    2. a jak je to s pravidelností prohlídek po jak dlouhé době se musí opakovat?

    3. a jak je to s výstupní prohlídkou při skončení zaměstnace ve firmě?

    4. A náklady na prohlídky si platí zaměstnanec sám nebo to proplácí zaměstnanci zaměstnavatel?


    Děkuji moc za ochotu a vstřícné jednání.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 11. 2012 22:30

      Zdeněk H (neregistrovaný)

      Re: Vstupní lék.proh. PROSÍM p.Zdenka H
      Ještě jednou dobrý večer,

      1. Ano, II., III. a IV. kategorie musí mít zaměstnavatel smluvního poskytovatele pracovně lékařské péče.
      2. Dosud platí (do 31.03.2013), že mimo speciální profese, tedy třeba práce ve výšce, řidič z povolání atd., se prohlídky provádějí vždy při nástupu čekatele na zaměstnání, a to před započetím práce, potom opakovaně (periodicky) do 21 let každé 3 roky, 21 - 50 každých 5 let a nad 50 let jednou za 3 roky. Od dubna by to mělo být 21 - 50 každých 6 let a nad 50 jednou za 4 roky.
      3. Než někoho přijmete, pošlete jej k lékaří (administrativa ke svému praktikovi a mechanici ke smluvního poskytovateli PLP) s tím, že jim dáte svojí žádanku (vzor není předepsán) a tam napíšete pro jakou profesi potřebujte prohlídku. akový nastupující pracovník ještě není zaměstnancem, takže si to platí sám. Když někoho ale již přijmete (ae nenecháte ho pracovat), tak jde na prohlídku již jako zaměstnanec a pak to platí zaměstnavatel.

      Krásný večer a s pozdravem Zdeněk

    • 28. 11. 2012 7:50

      alen1 (neregistrovaný)

      Re: Vstupní lék.proh. PROSÍM p.Zdenka H
      Jen trochu doplním, pokud přijmete zaměstnance, který si sám uhradil před nástupem prohlídku, můžete mu ji následně proplatit a je daňovým výdajem/nákladem zaměstnavatele (pokyn D6)

    • 28. 11. 2012 7:59

      alen1 (neregistrovaný)

      Re: Vstupní lék.proh. PROSÍM p.Zdenka H
      Vstupními prohlídkami se pro uvedený účel
      rozumí jak vstupní prohlídky před uzavřením pracovního poměru podle zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů (dále je „zákoník práce“), tak při převedení zaměstnance na jinou práci za trvání pracovního poměru.
      Okruh zdravotních výkonů a lékařských prohlídek spadajících do závodní preventivní péče, hrazených zdravotními pojišťovnami, vymezuje § 35 zákona č. 48/1997 Sb.,o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Za lékařské prohlídky a lékařská vyšetření
      stanovené zvláštními předpisy se považují mimo jiné lékařská vyšetření
      zaměstnanců vykonávajících noční práci, a lékařská vyšetření mladistvýchpřed vstupem do pracovního poměru podle zvláštního právního předpisu (zákoník práce).

    • 28. 11. 2012 9:12

      Zdeněk H (neregistrovaný)

      Re: Vstupní lék.proh. PROSÍM p.Zdenka H
      Dobrý den,
      jen si dovoluji upozornit, že §35 je zrušen zákonem č. 369/2011 Sb.
      Zdeněk

    • 29. 11. 2012 15:34

      ivanka22 (neregistrovaný)

      Re: Vstupní lék.proh. PROSÍM p.Zdenka H
      Dobrý den, kde najdu prosím jaké profese spadají do které kategorie? Zaměstnance prodavačky jsme přijímali v roce 2005 a některé 2006, na vstupní prohlídce nebyly, mám je nyní poslat na běžnou prohlídku, nebo jak byste toto řešili vy? Děkuji

    • 29. 11. 2012 17:06

      Zdeněk H (neregistrovaný)

      Re: Vstupní lék.proh. PROSÍM p.Zdenka H
      Dobrý večer, asi Vás nepotěším, ale kam která profese "spadá" nikde nenajdete. Jsou sice různé publikace, ale to konečné zařazení do kategorie I. až IV. je jen a pouze na vaší firmě. Měli by se spojit např. personalista, Odborně způsobilá osoba v prevenci rizik BOZP (bezpečák) a někdy i poskatovatel Pracovně lékařské péče. Tato partička pak rozhodne o zařazení. Jde-li o nějaké složité zařazení, doporučuji toto konzultovat s místě příslušnou Hygienickou stanici.
      Zdravotní průhlídky, tedy jejich lhůty, zatím dnes řeší směrnice MZd č. 49/1967, tedy značně starý dokument. Ale platný. Najdete jej na stránkách MZd. Pokud vaše zaměstnankyně dosud na zdravotní prohlídce nebyly, co nejdříve je na ní pošlete s formulářem (žádankou), kde bude uveden dotaz, zda pro profesi "prodavačka", třeba nepřetržitý provoz, je zdravotně způsobilá pro tuto profesi. Nic neantidatujte, prostě je nyní pošlete na prohlídku.
      Jinak u prodavaček bych tuto profesi asi zařadil do II. kategorie, tedy musí bý smluvní poskytovatel Pracovně lékařské péče.
      Dobrá večer Zdeněk

    • 17. 3. 2017 9:26

      MJ (neregistrovaný)

      period. zdr. prohlídky PROSÍM p.Zdenka H
      Dobrý den, a prosím, jak je to nyní v roce 2017 s periodickými prohlídkami. Jsme domov seniorů, jsme zařazeni ve II. kategorii, ZS a prac. v sociálních službách - noční služby - takže 1x za rok, ostatní pracovníci do 50 let - 1x za 6 let, nad 50 let - 1x za 4 roky ?
      Děkuji a přeji hezký den. MJ

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).