Re: DPN před uplynutím výpov.doby-náhr.
Já se ale neptám, kdy skončí pracovní poměr, takže tento paragraf mi nic nového nepoví. Ptám se na zkušenost někoho s touto situací - platit náhradu mzdy, když mzdu není za co vyplácet, vypláceli jsem náhradu mzdy, protože práce pro zaměstnance není a on práci nevykonával. A náhrada mzdy za náhradu mzdy po dobu pracovní neschopnosti neexistuje. Proto se ptám, zda někdo má k této situaci stanovisko či výklad.
Řeším to, že každý jiný zaměstnanec má svou pracovní pozici a náplň práce. Tento zaměstnanec ne, zaměstnavatel pro něj práci nemá, proto dostal výpověď. Domnívám se, že stejně dostane, resp. má právo na náhradu mzdy v době nemoci, ale uznejte, že úplně standardní situace to není, proto mě zajímalo, jestli někdo někdy neobjevil k takové situaci diskusi či nějaký právní výklad.
Právní výklad nemám, ale zaměstnanec má u Vás nějaký průměr a má nárok na celých 21 dní náhrady za nemoc a pak nemocenské od OSSZ. Jeho pracovní poměr skončí až po uzdravení a ještě mu doběhne výpovědní lhůta, kterou mu také zaplatíte. Já chápu,že jako zaměstnavateli se Vám to nelíbí, ale je to v zákoně a ty se musí dodržovat...
tak si přečtěte Zák.pr. Jak tedy řešíte ostatní zam-ce, přece je nemůžete nechat jen tak doma zadarmo.
Pokud máte zam-ce a nemáte pro něho práci, tak mu musíte platit náhradu za překážku na str. zam-tele . Jelikož je tato zam-kyněš nemocná, tak jí musíte platit náhradu za nemoc a poté, pokud bude nemocná déle než 21dnů, tak bude platit nemocenské dávky OSSZ
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
30. 11. 2012 7:57
Zaměstnanec ve výpovědní době (výpověď pro nadbytečnost, zam-ec již doma - vyplácena náhrada mzdy z důvodů překážky na straně zaměstnavatele) 2 dny před uplyntuím onemocněl (jaká náhoda:). Máte někdo zkušenost, či víte o nějakém výkladu, o náhradě mzdy v prvních 21 dnech nemoci,které budou plynout v době, kdy už by prac.poměr nebýt té nemoci neexistoval, tedy nejsou plánovány směny, notabene není ani pozice kam zaměstnanec patří. Něco jsem o tom již myslím četla, nyní nemůžu nic najít, předpokládám ale že náhrada mzdy se bude vyplácet, protože jednoduše pracovní poměr trvá. Nevítě někdo o konrétní informaci či zkušenosti ? Děkuji