Hlavní navigace

Dohoda o srážkách ze mzdy x nemocenská

  • (neregistrovaný)

    30. 11. 2012 10:11

    Dobrý den, nějak jsem se do toho zamotala a prosím Vás o radu: Zaměstnanci vyplňuji přílohu k žádosti o nemocenké , má se zaměstnavatelem uzavřenu dohodu o srážkách ze mzdy kvúli uznané škodě. Bude moci být strháváno i z nemocenské od OSSZ?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 11. 2012 11:52

      Irena2 (neregistrovaný)

      Prosím o radu
      Já si to taky myslím je to Dohoda uzavřená podle zákoníku práce a budu moci to mít v zápočtovém listu?

    • 30. 11. 2012 11:59

      vlalet (neregistrovaný)

      Re: Prosím o radu
      proč v zápočťáku? při ukončení PP byste měli sepsat jinou dohodu a tam by mělo být, jakým způsobem a do kdy vzniklou škodu uhradí. Těžko by vám další zaměstnavatel prováděl takové srážky ze mzdy.

    • 30. 11. 2012 12:21

      ... (neregistrovaný)

      Re: Prosím o radu
      Zákon zná pouze srážky ze mzdy a je jedno, jestli jsou prováděny dobrovolně či nuceně. I dohody o srážkách patří napsat do potvrzení o zaměstnání a následující plátce mzdy by měl pokračovat ve srážkách. Měli byste při nástupu od zam-ce vyžadovat vždy potvrzení o zam. a nespoléhat se na jeho čestné prohlášení, že se z jeho mzdy žádné srážky neprovádějí, to potom zam-teli nezbyde nic jiného, než zam-ce žalovat.
      § 149 ZP
      (1) U srážek ze mzdy prováděných podle § 146 písm. b) se řídí pořadí dnem, kdy byla dohoda o srážkách ze mzdy zaměstnavateli doručena nebo kdy byla mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem uzavřena dohoda o srážkách ze mzdy k uspokojení závazků zaměstnance; provádí-li se srážky ze mzdy ve prospěch zaměstnavatele, řídí se pořadí dnem, kdy byla dohoda o srážkách ze mzdy uzavřena.
      (4) Jestliže zaměstnanec nastoupí do zaměstnání u jiného zaměstnavatele, zůstává pořadí, které získaly pohledávky podle odstavce 1, zachováno i u nového zaměstnavatele (plátce mzdy nebo platu). Nový zaměstnavatel (plátce mzdy nebo platu) začne provádět srážky dnem, ve kterém se od zaměstnance, dosavadního zaměstnavatele (plátce mzdy nebo platu) nebo oprávněného dozví, že byly prováděny srážky ze mzdy a pro jaké pohledávky; totéž platí i v případě podle odstavce 2, pokud v dohodě o srážkách ze mzdy nebyl tento účinek výslovně vyloučen.

    • 30. 11. 2012 13:15

      irena2 (neregistrovaný)

      Re: Prosím o radu
      Děkuji Vám. Do ZL zapsat a do žádosti o nemocenké nedávat.
      Hezký víkend přeji všem

    • 30. 11. 2012 12:22

      irena2 (neregistrovaný)

      Re: Prosím o radu
      Aha a jakou dohodu. Stačí obyčejná dohoda.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).