Re: nemovitost, nájem, odpisy
Odepisovat samozřejmě můžu, jde mi o to, jestli zbylých 25 let nebo celých 30 let.
Stejný případ jsem řešila s daňovým poradcem, určení vstupní ceny bylo po dlouhém váhání odpovězeno, ale dosti rozpačitě, tak budu ráda za všechny názory (u nás postaveno svépomocí r. 2001, pronajímáno od 2001, dosud výdaje %, od příštího roku bohužel skutečné).
Pro Katku2: U vás jsou vstupní cenou vlastní náklady, za které jste,
v roce 2001 nemovitost vyrobili ve vlastní režii. V r.2001 budou z této VC zahájeny odpisy a v r. 2013 dáte odpis za r.2013 do nákladů (výdajů). Ty předtím jste měly v 30% dle §9. S tím souhlasím s v.e.n.d.y. Pokud by se vlastní náklady nedaly určit, pak by nastoupila reprodukční pořizovací cena, což je cena, za kterou by by byl majetek pořízen v době, kdy se o něm začalo účtovat- u vás RPC z doby, kdy jste postavili a začali pronajímat =RPC z roku 2001. A tuto RPC byste si museli obhájit před Fú - nejlépe aby v tomto případě byla stanovena znaleckým posudkem. Ty vlastní náklady, samozřejmě doložené doklady, by byly lepší.
Když tak vlastními náklady. Také jsem vám psala, že ty by byly nejlepší. Pojem skutečné náklady ZDP ani nezná, i když je měl váš daňový poradce zřejmě na mysli. Váš daňový poradce chtěl mít odpověď na 100% dobře, protože doložené vlastní náklady u majetku vyrobeného ve vlastní režii jsou těžko zpochybnitelné.
Zcela jistě jde stanovit cena dle posudku a to vždy k datu zahájení pronájmu.Ale jen v případě nemovitého majetku pořízeného (jedno jestli koupí nebo vlastní činností) v době delší než 5 let před zahájením pronájmu, je to v § 29/1 písm. a) a d) ZDP, takže možná, že ten DP až tak nekecal.
30. 11. 2012 10:56
Dobrý den, nepodnikatel pronajímá svoji nemovitost s.r.očku. Danil podle §9, výdaje uplatňoval procenty. Nájem trvá 5 let, šestým
rokem se rozhodne, že chce uplatňovat skutečné výdaje. Jak to bude s odpisy nemovitosti? Odpisová sk. 5, 30 let - uplatním odpis pro šestý rok odpisování? Prvních pět roků odpisů je obsaženo ve výdajích procenty? Nebo můžu zahájit odpisování nemovitosti až teď, a odepisovat od prvního roku po dobu třiceti let? Nemovitost není zařazena v OM, ani nikdy nebyla, nikdy se neodpisovala.