Máte tam 2 otázky.. na které najdete odpověď zde http://www.postsignum.cz/
1.) ano může mít i nepodnikajici osoba
2.) pokud máte IČ, tak vřele doporučuji si ho založit... ušetříte spoustu času např. každý měsíc na fu, cesta tam a zpět, parkování, razítko na podatelně celkem hodina.. emailem z ucetniho programu otazka 10s
El. podpis (Kvalifikovaný osobní certifikát) je vždy na Vámi zadaný email, rozdíl bude jen v tom co v něm všechno budete mít.. bud jen jmeno nebo i nazev firmy, funkci, číslo zaměstnance atd. U zřizování je v podstatě jen rozdíl co všechno musíte vyplnit a doložit za papíry. Jeden podpis (email) stoji na rok 400,-.
Datová schránka je zdarma, pro OSVČ není povinná, takže si ji zřizovat nemusíte. Budou vám na ní chodit písemnosti od různých úřadů (finančák, VZP, OSSZ aj.), vy můžete zase psát jim, to vše zdarma. Pokud byste chtěl prostřednictvím schránky komunikovat s jinými podnikateli, tak už to myslím snad jde, ale je to zpoplatněno a poplatky když jsem se naposledy dívala, tak se mi zdály nevýhodné.
Předpokládám (ale nevím to jistě), že elektronický podpis by si měl moci zřídit každý kdo chce. Zkuste si to zjistit na stránkách Postsignum (patří České poště, dle mých informací by měl být ze všech tří poskytovatelů el. podpisů nejlacinější).
Podle toho, co uvádějí na webu živnostenského rejstříku by mělo být opravdu možné v případě, že máte elektronický podpis, si vyřídit živnostenský list online. Návod je na jejich webu rzp.cz, v sekci "elektronické podání". Na živnostenském úřadě se podává "jednotný registrační formulář", kterým se automaticky zaregistrujete i na VZP a OSSZ, takže na tyto instituce byste už neměl nic posílat. Ale je lepší si to u nich tak asi po týdnu telefonicky ověřit, zvlášť VZP jsou známí bordeláři a např. mně se stalo, že při pozastavování živnosti právě skrze jednotný registrační formulář mi tvrdili, že od živnostenského úřadu nic nedostali, ačkoli na živnostenském úřadě měli od nich dokonce elektronickou doručenku s potvrzením, že to obdrželi.
Tak děkuji Vám za dostatečné odpovědi, certifikát elektronického podpisu (postsignum) mám vyřízen. Otázka 400kč a půl hodiny na poště;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Poplatky za rozhlas a TV se ruší. Nahradí je stát. Lidé mohou přispívat doborovolně
Důležitý dokument pro seniory. Kdy budete potřebovat potvrzení o důchodu
Finanční správa upřesnila, kdy si podnikatelé mohou uplatnit odpočet DPH
Stát chce mít páku na ceny benzínu a nafty. Vláda schválila nový zákon
Evoluce hypoték: Jak se z antické zástavy stal pilíř moderní ekonomiky
Za švarcsystém už nemá hrozit pokuta pracovníkům, ale jen zaměstnavatelům
2. 2. 2012 11:18
Dobrý den,
potřeboval bych poradit jestli se vyplatí zřízení elektronického podpisu a datové schránky v případě že se chci zaregistrovat jako OSVČ vedlejší?
Elektronický podpis můžou mít jenom OSVČ, živnostníci, firmy ap. nebo to může mít i člověk který ještě nepodniká? jde si díky elektronickému podpisu zřídit živnostenský list s pohodlí domova aniž by musel běhat po úřadech?
předem děkuji pěkně za odpověď