Dobrý den,
starobní důchod skutečně do příjmů neuvádíte, protože je zřejmě od daně z příjmů osvobozen (osvobozen by nebyl, jen pokud by byl vyšší než 288 000 Kč za rok).
Přiznáte tedy příjmy z pronájmu, uplatníte k nim paušální výdaje a uplatníte si rovněž základní slevu na dani, která činí 23 640/za rok. Výsledná daň Vám tedy vyjde 0.
S pozdravem
Jan Molín
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Levné nákupy z Číny končí. Od července platí nové clo na všechny malé zásilky
Žena okamžitě přišla o dávky kvůli cizí chybě v platbě výživného
Tisíce seniorů to netuší. Letos jim propadne řidičák
Vibe coding: Proč vám tahle dovednost zachrání místo u stolu nebo vás posadí do čela
Doplňující údaje zaměstnavatele pro JMHZ – podrobný manuál
Maximální ceny pohonných hmot na víkend vzrostou, určilo ministerstvo
2. 2. 2012 14:17
Dobrý den, jsem starobní důchodce s průkazem ZTP a pronajímám byt, tudíž musím podat daňové přiznání z příjmů fyzických osob. Můj příjem z pronájmu činí 24.000 Kč za rok a výdaje budu uplatňovat asi procentem (30%), poněvadž přesně nevím, co bych mohl do výdajů zahrnout, zda pořízení vybavení bytu, výmalbu atd.
Chtěl bych se tedy zeptat, co je možné do výdajů zahrnout a dále jsem slyšel, že si můžu uplatnit odpočitatelnou položku na důchodce a položku na ZTP, ale jestliže není v daňovém přiznání kolonka na uvedení výše mého starobního důchodu, potom se mi ani neodečtou odpočit. položky (mám tím na mysli daňové přiznání v excelu, které je k dispozici na internetu). Můžete mi tedy vysvětlit, jak správně vyplnit daňové přiznání v mém případě? Mnohokrát děkuji. Milan