Re: Výpověď zaměstnavatelem spěchá prosí
Na žádnou dohodu nemusíte přistupovat, tak že žádnou dohodu nepodepisujte. Jestli vám chce dát zaměstnavatel výpověď, tomu nezabráníte, ale musí být ze zákonných důvodů, s dvouměsíční výpovědní dobodu a s nárokem na odstupné.
Dohoda by byla také možná, ale v dohodě by měl být uveden důvod skončení prac. poměru, aby byl nárok na odstupné také. U skončení dohodou ale budete mít krácenou podporu v nezaměstnanosti.
>>Dobrý den, zaměstnavatel mi chce dát výpověď
>>dohodou..
>>Moc prosím na co si dát pozor a na co mám nárok???
>>Tvrdí mi, že je to z organizačních důvodů.. Já odejít
>>nechci.. Můžete mi někdo prosím poradit na co
>>přistoupit
>>a na co mám nárok?? Musí být přece nějaké odstupné a
>>výpovědní doba??? A když mu podepíšu dohodu, jak s
>>úřadem práce...???
>>Děkuji mockrát za pomoc, jsem jen skladník a tomuto
>>nerozumím a když už budu bez práce, tak ať mě
>>"neošidí"
>>:-((
>>Děkuji
prostě a jednoduše mu řekněte:když mne nechcete dále zaměstnávat, tak se rozhodněte, jak umíte. Žádnou dohodu nepodepisujte, když se Vás chce zbavit, tak ať dá výpověď, a budete mít, jak je již níže psáno 2 měs. ještě práci a pak odstupné.
>
>Na žádnou dohodu nemusíte přistupovat, tak že žádnou
>dohodu nepodepisujte. Jestli vám chce dát zaměstnavatel
>výpověď, tomu nezabráníte, ale musí být ze zákonných
>důvodů, s dvouměsíční výpovědní dobodu a s nárokem na
>odstupné.
>Dohoda by byla také možná, ale v dohodě by měl být
>uveden důvod skončení prac. poměru, aby byl nárok na
>odstupné také. U skončení dohodou ale budete mít krácenou
>podporu v nezaměstnanosti.
Děkuji moc, vím, že tomu nezabráním, ale nechci si připadat jak hlupák.. Podepsat dohodu, jak mě nutí a pak se na pracáku divit..
Takže je 2 měsíční výp.doba...A je možnost i dohodou - už mě nechce pustit do skladu a ani na inventuru při mém odchodu :-( - ale v té dohodě musí být uvedeno z organizačních důvodů ze strany zaměstnavatele? chápu to dobře?? A odstupné je jaké - je to nějak dané??? Ještě jednou díky
>
>Děkuji moc, vím, že tomu nezabráním, ale nechci si
>připadat jak hlupák.. Podepsat dohodu, jak mě nutí a pak
>se na pracáku divit..
>Takže je 2 měsíční výp.doba.
ANO
..A je možnost i dohodou -
JE, ale pro vás nehýhodná
>už mě nechce pustit do skladu a ani na inventuru při
>mém odchodu
proč, když máte odpovědnost, tak byste měl předávat svěřené hodnoty
:-( - ale v té dohodě musí být uvedeno z
>organizačních důvodů ze strany zaměstnavatele? chápu to
>dobře??
zam-tel musí, pokud na to zam-nec trvá, do dohody důvod uvést, je to pro vaši vyššíprávní jistotu, že tam bude uveden důvod, zakládající nárok na odstupné
A odstupné je jaké - je to nějak dané???
řeší § 67 ZP- dle délky trvání zaměstnání
Máte nárok na trojnásobek odstupného. Když Vám dá zaměstnavatel výpověď, musí Vám zajistit práci na dobu výpovědní doby, a pokud jí nemá, tak Vám musí dát náhradu mzdy ve výši 100%. Navíc máte nárok v době výpovědní doby na náhradu a volno na vyhledání nového zaměstnání, a ta činí 1 půlden v týdnu (vypsáno ze ZP). Pozor, některý zaměstnavatel po Vás může vyžadovat potvrzení o tom, že jste se skutečně byla někde zajímat o práci.
Pokud budete podepisovat dohodu, musí tam být uveden §52 odst a-c ZP, pak musíte dostat odstupné (to je podle délky zaměstnání, do 1 roku-1násobek, 1-2 rok dvojnásobek, nad 2 roky trojnásobek). Nepodepisujte dohodu, pokud tam bude §49. Pokud dostanete odstupné, podle jeho násobku nedostanete od ÚP podporu v nezaměstnanosti, tj. dvojnásobek - 2 měsíce nedostanete podporu, ale na ÚP se musíte přihlásit, jinak byste si musela platit zdravotní pojištění sama. Ale pokud podepíšete dohodu na základě §49 ZP, nemáte nárok na odstupné a navíc budete mít nižší podporu.
Děkuji...
Ve firmě jsem více jak 5 let - takže by to měl být trojnásobek..
Dohodu mu tedy v žádném případě nepodepíši, ať mi ji napíše dle zákoníku práce, jak mi radíte..
Největší strach mám z té inventury, když u ní nebudu..
Vlastně nyní čerpám na popud zaměstnavatele dovolenou, kterou vyčerpám pouze do 21.12.. Pak normálně nastoupím do práce a uvdiím.. Prostě "míček" je na jeho straně...
Velice vám děkuji za všechny rady :-)
mne nemusíte poučovat, blbosti plácá odpovídající výše, a navíc nárok na odstupné nevznikne tím, co se napíše do dohody, ale tím, co je skutečným důvodem ukončení PP.Uvedení důvodu do dohody je v zájmu zaměstnance ke zvýšení jeho právní jistoty, aby se nemusel v budoucnu domáhat výplaty odstupného a prokazovat důvod v příp. soudním sporu.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
18. 12. 2012 9:37
Dobrý den, zaměstnavatel mi chce dát výpověď dohodou.. Moc prosím na co si dát pozor a na co mám nárok??? Tvrdí mi, že je to z organizačních důvodů.. Já odejít nechci.. Můžete mi někdo prosím poradit na co přistoupit a na co mám nárok?? Musí být přece nějaké odstupné a výpovědní doba??? A když mu podepíšu dohodu, jak s úřadem práce...???
Děkuji mockrát za pomoc, jsem jen skladník a tomuto nerozumím a když už budu bez práce, tak ať mě "neošidí" :-((
Děkuji