Re: Nákup auta, po půl roce dar
vzhledem k tomu,že je to jen domácí úloha a výsledek se dozvíte na kurzu, tak jestliže si firma nárokova DPH, zařadila do užívání, pak při vyřazení musí ze zůstatkové ceny odsvést DPH a co se týče daru, tak to nevím, protože podmínka je minimální hodnota daru musí být 2tis a max 5% ze základu
Re: Nákup auta, po půl roce dar
Pěkně zapeklitý příklad, napište sem potom prosím správnou odpovědˇ.
Auto nebude v majetku (nesplňuje užívání 1 rok) §26/2 ZdP, vyhláška 500/2002 §9 písm. f.
Pro účely této smlouvy vidím auto jako materiál s nárokem na odpočet, bez nutnutnosti DPH vracet.
Internet Info BusinessCenter.cz (businesscenter.podnikatel.cz)
Server s informacemi pro podnikání.
Copyright © 1998 – 2021 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
19. 12. 2012 19:46
Dobrý den,
chodím na kurz účetnictví a nyní jsme dostali úkol, který zní:
V březnu 2012 firma A nakoupila automobil (osobní) značky Škoda ve výši 200 000,- Kč, který využila pro propagační účely - Firmě Škoda byla pak vyfakturována firmou A faktura za reklamní plnění dle smlouvy ve výši 600000,- Kč. Ve smlouvě bylo uvedeno, že vůz po uplynutí reklamní doby, tj. půl roku, bude dán do soutěže a předán za symbolickou 1 Kč výherci.
Firma A fakturu za automobil uhradila, a firma Škoda též uhradila fakturu za reklamní propagaci.
Otázka v testu je, zda má firma A nárok na odpočet DPH, když potom automobil daruje za symbolickou 1 Kč. A bude automobil zařazen do majetku?
Můžete mi někdo prosím poradit nebo odkázat na nějaký zákon. Já to marně všude hledám a už jsem do toho úplně zamotaná.
Děkuji moc.