Hlavní navigace

DPP a invalidní důchod 1.stupně.

  • (neregistrovaný)

    3. 1. 2013 18:42

    Prosím o radu, příbuzná s ID 1.st. byla 16 let zaměstnaná jako uklízečka. Postupně ji snižovali úvazek z 30 hodin týdně na včera ji předložený dodatek k PS na 9 hodin týdně , který podepsala. Je sama, bez rodiny, 55 let. Obrátila se na mně, jestli bych ji zjistila, co má dělat, když ji řekli, že nejspíš bude vše na DPP. Nemá už síly se bránit. byla od dětství postižena na nohy-speciální obuv, operace achil.šlach. Později po operaci páteře byla v nemocnici ztracena zdrav.dokumentace od dětství. Tak se její invalidita posuzuje jen na páteř. Když chtěla posudkové lékařce ukázat křivé nohy, nechtěla je vidět. Nemá už síly o nic bojovat. Ví že má teď právo už jen na jediné...........Pomůžete někdo, než mi to někdo smaže? Děkuji Eva Marie

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 1. 2013 18:56

      iva. (neregistrovaný)

      Re: DPP a invalidní důchod 1.stupně.
      Vy ale bohužel neuvádíte přesně, co podepsala - na jedné straně píšete, že podepsala DODATEK K PS a následně píšete, že jí řekli, že vše bude nejspíš na DPP.
      Pokud by měla pracovní smlouvu, byť na hodně zkrácený úvazek, ID jí zaručuje, že nebude muset doplácet zdravotní pojištění do minimálního vyměřovacího základu (8.000 Kč). Malá útěcha, ale aspoň nejaká. Na rozdíl od DPP, kde by při tak malém úvazku nebyla pojištěná vůbec - zdravotní by sice platil stát (z titulu ID), ale nebyla by pojištěna důchodově ani nemocensky (do 10.000 Kč měsící odměny z DPP).
      Teď, když podepsala, je těžko něco dohánět. Buď si bude hledat další nebo jiné zaměstnání, nebo může řešit své zdravotní problémy nějakými dostupnými metodami (např. operace), kdy bude nemocnost dlouhodobější a možná, že by se podrobným vyšetřením našly i nějaké další nemoci, které by jí vynesly ID vyššího stupně. Ať se nevzdává a bojuje.

    • 3. 1. 2013 20:23

      Eva Marie (neregistrovaný)

      Re: DPP a invalidní důchod 1.stupně.
      Děkuji mnohokrát za odpověď. Říkali jí, že výhledově to bude na DPP. Řeknu ji tedy atˇna to nepřistupuje. Eva Marie

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).