Dobrý den,
§ 4,1a) ZDPř říká, že osvobozen je příjem z prodeje RD/domu/bytu včetně podílu na souvisejícím pozemku, pokud v něm měl prodávající bydliště NEJMÉNĚ po dobu 2 let BEZPROSTŘEDNĚ před prodejem. Poplatník tedy musí v prodávané nemovitosti bydlet 2 roky a déle, aby byl příjem osvobozen.
S pozdravem
Jan Molín
To ano, ale mě se jedná o duhou část zákona a to tu, když v tom majitel nebydlel dva roky bezprostředně před prodejem, ale prostředky z prodeje šly prokazatelně na uspokojení bytové potřeby. Je tedy někde definováno, jaká je minimální doba? Stačí v prodané nemovitosti bydlet např. půl roku, když následné prostředky z prodeje nemovitosti šly na nové bydlení???
Děkuji
Dobrý den,
jedná se Vám tedy o § 4 odst. 1 písm. u) zákona o daních z příjmů. Je tam uvedeno, "...pokud v něm prodávající měl bydliště bezprostředně před prodejem po dobu kratší dvou let a použije-li získané prostředky na uspokojení bytové potřeby".
To znamená, že vlastník tam měl "bydliště" BEZPROSTŘEDNĚ před prodejem, ale nikoliv po 2 roky či déle - nesplňuje tedy podmínku pro osvobození dle 4,1,a) ZDPř. Jinak řečeno, v nemovitosti měl bydliště v rozmezí 1 den... až necelé 2 roky - a to těsně přede dnem, kdy vlastnictví pozbyl. Žádnou minimální dobu, po kterou byla nemovitost užívána coby "bydliště", tedy toto ustanovení nedefinuje.
Odpověď na Vaši otázku tedy je, ano, stačí v nemovitosti bydlet např. půl roku :)
S přátelským pozdravem
Jan Molín
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 2. 2012 15:51
Dobrý den,
moc děkuji za odpověď. Utvrdil jste mě v tom, co jsem si pouze myslela.
Ještě mám související dotaz a to: § 4 odst. 1 a) mimo jiné říká, že osvobozen je příjem z prodeje, pokud v něm prodávající měl bydliště bezprostředně před prodejem po dobu kratší dvou let. Nikde tedy není specifikováno, zda pro osvobození od daně postačí v nemovitosti bydlet měsíc, půl roku, rok apod. Je to tak? Tzn., že FÚ nám nemůže říct (po odevzdání čestného přiznání s prokázáním, že zde manžel bydlel čtvrt roku před prodejem a čtvrt roku po prodeji), že zde druh bydlel příliš krátkou dobo apod.
Děkuji za odpověď.