Roční zúčtování daně při mateřské

• (neregistrovaný)

9. 1. 2013 9:03

Jsem nyni na nemocenské (těhotenství) a jdu tento měsíc k zamteli podepsat daňové prohlášené - žadat o roční zúčtování za rok 2012.

Potřebuji, ale poradit jestli mám podepsat rovnou na rok 2013, že chci uplatňovat slevu na poplatníka?

Budu od 1/2013 - cca do 4/2013 na nemocenské, pak cca půl roku na mateřské a po zbytek roku 2013 na rodičovské. Je tedy potřeba podepsat na rok 2013, ře chci uplatnit slevu? Vůbec nevím, jak potom probíhá RZČ, jestli mi ho pak zamtel v roce 2014 za rok 2013 udělá, je-li vůbec co zúčtovat?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 1. 2013 9:07

xy5

Re: Roční zúčtování daně při mateřské
      není povinnost podepsat daň. prohl., ani není povinnost žádat o RZD, ale proč se připravujete o případné peníze? Cožpak Vy nechcete využít možnosti a zažádat si o čerpání dovolené ihned po MD? Pokud zde podepíšete daň. prohl. a chtěla byste si jít někde přivydělat, pak u tamtoho zam-tele již podepsat daň. prohl. nemůžete (nesmíte mít podepsané 2 a více daň. prohl. současně)

• 9. 1. 2013 9:28

Michalka (neregistrovaný)

Já chci podepsat, jen jsem nevěděla, jestli se tam pak nějaké daně budou vracet. Ještě k tomu čerpání dovolené. Já jsem dovolenou za rok 2012 již vyčerpala. To budu mít nárok i za 1-4/2013, co budu na nemocenské a pak i za 28 týdnů matřské ? Takže po skončení mateřské požádám zamtele o čerpání zbytku dovolené a teprve pak půjdu na rodičovskou ? Chápu to správně? Nebo dovolenou a rodičvskou dovolenou budu čerpat současně ?

• 9. 1. 2013 9:35

jasná. (neregistrovaný)

Před koncem mateřské požádejte zaměstnavatele o čerpání řádné dovolené tak, abyste ji začlaa čerpat hned po mateřské. Současně s řádnou dovolenou budete pobírat rodič. příspěvek, takže budete mít v jednom měsíci dva příjmy.

• 9. 1. 2013 9:36

Líba (neregistrovaný)

Protože na MD budete víc jak 60 dnů, budete mít nárok na celoroční dovolenou. Pokud požádáte tak, aby navazovala na MD, nebude se krátit za dobu na RD a nemoc nebude víc jak 100 dnů, takže za nemoc se také krátit nebude. V případě, že zapomenete o dovolenou požádat, zůstane vám k čerpání až po RD, ale to by už ke krácení možná došlo.

RD budete čerpat až po dovolené, současně dvě volna najednou mít nelze, ale o rodičovský příspěvek můžete požádat hned po skončení PPM.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).