Hlavní navigace

Přivýdělek - prosím o radu

  • (neregistrovaný)

    10. 1. 2013 14:27

    Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Mohu jako zaměstnanec jsi u podnikajícího zemědělce přivydělat 7 tisíc jako příležitostní příjem (jednorázová výpomoc) aniž bych nemusela podávat DP? V zákoně u §10 je napsáno že do 20 tisíc ale pak nerozumím větě "včetně příjmů ze zemědělské výroby, která není provozována podnikatelem. A nevím jak tomurozumět. Protože tento zemědělec podniká a já bych mu i příjem peněz podepsala aby si to dal do N. A nevím jestli v tomto případě to nebudu zdaňovat i já. Děkuji moc za radu.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 1. 2013 14:32

      JiřinaH. (neregistrovaný)

      Re: přivýdělek - prosím o radu
      Tím je myšleno, že má-li někdo zem.činnost na podnikání, nemůže se to brát jako příležitostný příjem ( jako např. prodá někdo přebytek ze své zahrádky na trhu - je jasný příležitostný příjem do 20 tis.
      Vy byste s ním měla mít uzavřen prac.právní vztah - např. Dohodu nebo DPČ, p.p. Jedná o závislou činnost - danit se bude u tohzo, kdo vás takto zaměstná.

    • 10. 1. 2013 14:39

      Karolína V. (neregistrovaný)

      Re: přivýdělek - prosím o radu
      Ale já u něho nechci být azměstnaná ani mít dohodu, jen mu vypomoc jednorázovou činností, např. v létě úklid sena. To pro mě příležitostní příjem je nebo ne?
      Rozumím že když on něco vypěstuje a prodá to nemůže to brát jako příležitostní prodej. Ale ta moje situace může být? Nebo musíme jedině na dohodu?

    • 10. 1. 2013 14:47

      JiřinaH. (neregistrovaný)

      Re: přivýdělek - prosím o radu
      Z pohledu daní jde o závislou činnost. Řídíte se jeho pokyny -když
      to trošku odlehčím, nepůjdete si hrabat seno sama kam a kdy budete chtí, ale podle jeho pokynu a vozit ho tam, kam Vám určí on,že. Stačí podepsat Prohlášení daňpoplatníka při zahájení práce a vyjde vám při tak nízkém příjmu nulová daň a nebudete-li mít jinou daňpovinnost, tak nebudete podávat žádné daň.přiznání.
      Samozřejmě, že Prohlášení nesmí být podepsáno současně u dvou zaměstnavatelů.

    • 10. 1. 2013 15:13

      anonymm (neregistrovaný)

      Re: přivýdělek - prosím o radu
      Tak jak to myslíte Vy, to lze pouze u starobních důchodců. Příležitostný výdělek do 20 tis. nemusí danit. Ale pokud jste zaměstnán někde jinde, vše se daní.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).