Auto: uplatníte daňový odpis ve výši 1/2 neboť ke konci roku už jej nemáte v podnikání.
Ad vyřazení starých věcí - pokud jste neuplatnila u ničeho nárok na odpočet (čemuž se mi nechce věřit) tak je to v pohodě. Pokud u něčeho přece jen ano tak koukněte se na ustanovení § 36 odst. 6 potažmo § 13 odst. 4 písm. a) zákona o DPH. Tam budete možná muset státu odvést nějaké DPH.
Podnikání v daních: do dne dokud máte živnostenské oprávnění
Podnikání v soc. a zdrav.: opět do dne do kdy máte živnostenské oprávnění (a neodhlásíte se od nich), to že dostanete přiznaný důchod u vás změní jen hlavní činnost na vedlejší.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 2. 2012 15:56
Dobrý den,
31.12.2011 jsem ukončila podnikání, protože jsem odešla v září do důchodu. Potřebuji si udělat daňové přiznání a nejsem si celkem jistá, jestli uvažuji správně. Prosím pomozte.
V roce 2008 jsem koupila osobní auto, neuplatňovala DPH, odepisuji 4 rok, takže ta neodepsaná částka za poslední rok prostě zbyde, neuplatním ji, protože v tomto roce už nepodnikám. To snad není proti ničemu? Auto vyřadím z majetku a převedu do osobního vlastnictví dnem 31.12.2011 - doufám tedy, že to jde, že nebudu muset krátit odpis. Nebo se tím nemám vůbec zabývat?
Jinak mám nějaký drobný majetek, ale to jsou staré věci, které mám na kartách, takže je taky k poslednímu dni roku všechny vyřadím.
Majetek, kde by se uplatňovalo DPH naštěstí nemám.
Jen si ještě nejsem jistá, když jsem odešla do důchodu v září 2011, budu si do daňového přiznání počítat tedy 9 měsíců podnikání - myslím tím daňový odpočet a pak zbývající 3 měsíce už jsem důchodkyně, takže to se hlavně promítne v odpočtu na soc. a zdrav. pojištění, že?
Omlouvám se, že kladu takhle stupidní otázky, ale nemám se koho zeptat a chtěla bych mít poslední danové přiznání v pořádku.
Pokud mi ještě poradíte na co bych si měla dát pozor při vyplňování DP a přehledů, budu vám moc vděčná.
Marie