Rodičovská dovolená - OSVČ vedlejší - sleva na manželku

• (neregistrovaný)

5. 2. 2012 22:17

Dobrý den, celý rok 2011 jsem pobírala rodičovský příspěvek, také jsem si zřídila živnost - vedlejší od 11.5.2011 do 27.10.2011 jako ohlašovací volnou a ještě k tomu jsem byla zaměstnaná od října až do konce prosince. Na živnosti jsem si vydělala 19.563,- Kč. Nyní si budu podávat přiznání sama. Požádala jsem zaměstnavatele o potvrzení o příjmech, kde mám uvedený souhrn příjmů ve výši 10.139,- Kč, pojistné 3.448,- Kč a tudíž základ daně ve výši 13.587,- Kč, nic jiného tam uvedené není. Jde mi právě o to, jestli tady tuto částku mám uvést do přiznání jako příjem nebo ji tam nemám snad uvádět vůbec, daň se pravděpodobně neodváděla vůbec, protože po odečtení odčitatelné položky na poplatníka už nebylo co odvádět. Budu uplatňovat výdaje paušálem a teď nevím, jestli je správně na ohlašovací volnou 60%?
    Taky se chci zeptat ještě, když si manžel bude podávat přiznání, zda tam může uvést odčitatelnou položku na manželku pouze na ty měsíce, kdy jsem neměla živnost a nebyla jsem zaměstnána tj. na měsíce od ledna do dubna? Děkuji za zodpovězení dotazu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 2. 2012 16:57

bez přezdívky

Dobrý den,

1) Příjmy ze závislé činnosti do DP uvést musíte, žádná záloha ale sražena nebyla, tudíž si žádnou (v DP) neodečtete. Povinnou přílohou DP je orginál potvrzení od zaměstnavatele.

2) Příjmy ze živnosti uvedete do Příloha 1 DP. K paušálním výdajům: živnosti řemeslné 80 %, ostatní živnosti 60 % (viz § 7 odst. 7 zákona o daních z příjmů). Které jsou řemeslné a které nikoliv, zjistíte z přílohy živnostenského zákona.

3) Pro slevu na manželku/manžela jsou rozhodující celoroční příjmy, které nesmí přesáhnout 68 000 Kč (viz § 35ba ZDPř a další dotazy na dané téma, které se tu už řešily). Nepřekročí-li tyto roční (započitatelné) příjmy uvedenou částku, manžel má nárok na celou sumu slevy. Překročí-li, nemá nárok na žádný odpočet. Sleva se neurčuje po měsících, nejsou tedy rozhodné měsíční příjmy. V úvahu se berou příjmy, nikoliv suma dílčích daňových základů. Rodičovský příspěvek se do ročního limitu nezapočítává.

S přátelským pozdravem

Jan Molín

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).