Dobrý den,
žádné zálohy už zřejmě doplácet nebudete, spočítáte svůj vyměřovací základ podle skutečně dosažených příjmů a doplatíte podle toho pojistné. Pouze pokud by pojistné zjištěné na základě skutečných příjmů bylo nižší, než minimální zálohy, které jste měla platit, doplatíte je do výše předepsaných minimálních záloh. Ty se budou pochopitelně lišit za měsíce, kdy jste byla na (SSZ) evidována jako OSVČ hlavní a za měsíce, kdy jste byla evidována jako OSVČ vedlejší.
Na Vaši otázku (kolik, a zda vůbec, budete na pojistném doplácet) se tedy bez znalosti konkrétních vyměřovacích základů a evidence Vašich účastí na pojistném nedá přesně odpovědět.
S pozdravem
Jan Molín
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 2. 2012 22:56
Dobrý den.
Může mi někdo poradit ohledně výpočtu DaP, pokud jsem v loňském roce pracovala jako OSVČ 6 týdnů, pobírala 6 týdnů mateřskou a zbytek rodičovský příspěvek? Těch prvních 6 týdnů v roce, kdy jsem nepobírala žádnou dávku je hlavní činnost a zbytek roku jako vedlejší činnost? Po dobu mateřské jsem nepracovala (žádný příjem), při rodičovské již mám další příjmy. Jak to tedy uvádět? Budu muset doplatit veškeré zálohy, které jsem neplatila po dobu mateřské? Na sociálce mi bylo řečeno, že by se mi stejně platby po dobu PPM vracely, co jsem na rodičáku, zálohy si opět platím.
Děkuji za radu.
Zdenka