DPFO-neuhrazené pohledávky

• (neregistrovaný)

27. 1. 2013 21:24

Dobrý den,
    prosím o pomoc. Vedu manželovi jednoduch.účetnictví (záznam. povinnost). Když mu dělám daň z příjmu fyz. osob, do příjmů zahrnu i faktury vystavené, které nejsou zaplacené. Dělám to z důvodu, kdyby jsme chtěli přestoupit v dalším roce na paušál, tak ať to nemusíme dodaňovat (nebývají to velké částky, neplatiče nemáme). Teď ale nevím, když to odběratel v dalším roce zaplatí, fyzicky to mám v pokladně, musím to znovu zdanit? Správně bych to měla, ale když jsem to zdanila o rok dříve?
    Děkuji za radu.
    Sandra

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 1. 2013 22:16

vandík (neregistrovaný)

Re: DPFO-neuhrazené pohledávky
      Je to špatně, musíte to vést v pohl. a pokud budete chtít přejít a paušál, pak teprve dodaníte. Tak jak vedete, jedině zaúčtovat jako nedaňový příjem, bez uvedení úhrady - platba neurčena.

• 27. 1. 2013 22:20

Sandra (neregistrovaný)

No právě na školení před 2 lety, nám to takhle poradila školitelka, která to takhle dělá svým klientům. Zdanit to dříve a tím se vyhnout dodanění v případě přechodu na paušál. Tak nevím. Hlavně mně šlo o ten následující rok, kdy to oděratel zaplatí.

• 27. 1. 2013 23:18

Ondřej Drbal (neregistrovaný)

Já to teda dost dobře nechápu, co je za problém vést pohledávku dále jako nezaplacenou a v případě přechodu ji dodanit? Nebo jinak, v čem je Váš postup výhodnější?

• 28. 1. 2013 11:01

m44 (neregistrovaný)

Výhodnější v ničem není, a navíc je to postup chybný, který se může prodražit. Jestliže nezdaníte příjmy v období, kdy Vám byly zaplaceny, tak Vám je FÚ, až na to přijde, dodaní. A je jedno, jestli jste je zdanila v roce předcházejícím, protože tam nezaplacené příjmy nepatřily. Nechápu, jak Vám mohl tohle někdo poradit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).