To je složitá otázka ....
§ 1 odst. 2 daňového řádu říká: "Správa daně je postup, jehož cílem je správné zjištění a stanovení daní a zabezpečení jejich úhrady."
Na druhou stranu však § 141 odst. 2 daňového řádu říká: "Daňový subjekt je oprávněn ve lhůtě podle odstavce 1 podat dodatečné daňové přiznání nebo dodatečné vyúčtování na daň nižší, než je poslední známá daň, jestliže vyšly najevo nové skutečnosti nebo důkazy, které nasvědčují tomu, že daň byla stanovena v nesprávné výši."
Chyba při vyplnění daňového přiznání není však žádnou novou skutečností, je to prostě chyba.
Takže dodatečné daňové přiznání podat můžete, ale je otázka, zda vám to finančák neomlátí o hlavu a bohužel ještě neexistuje judikatura, která by dala přednost § 1 před § 141. A je otázka zda to bude právě vy, který se bude se státem soudit a tím tato judikatura vznikne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 2. 2012 11:09
Dobrý den.
Jako osvč,který používá paušál,jsem v roce 2011omylem zaměnil výdaj se základem daně.
Při platbě daně jsem tedy zaplatil finančáku více něž jsem měl.
Dá se zažádat o vrácení,nebo je to již zbytečné?
Děkuji za odpověď.