Hlavní navigace

Prodloužení mateřské dovolené

  • (neregistrovaný)

    29. 1. 2013 8:30

    Dobrý den,
    mám na Vás prosbu. Mému synovi budou v srpnu 2013 3 roky, já bych se měla vrátit zpět do zaměstnání, ale bohužel nastal problém v tom, že dle dětské psycholožky nebude asi možné, aby syn začal hodit do mateřské školky - bude nezvladatelný, stále nemluví, nevyzrálost. Prý by to bylo mučení pro něj, pro nás, pro školku.
    Problém spočívá v tom, zda mohu ještě zaměstnavatele požádat o prodloužení mateřské do 4 let věku dítěte. Je mi jasné, že bez nároku sociálních příspěvku - vyplácení mateřské. A pokud mi to zaměstnavatel schválí, kam se mám obrátit ohledně placení sociálního a zdravotního pojištění, zda si ho budu muset po dobu toho dalšího roku platit sama a zda mohu požádat o nějaké příspěvky.
    Co mám prosím dělat.
    Děkuji
    Iva

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 1. 2013 8:35

      Janulina (neregistrovaný)

      Re: Prodloužení mateřské dovolené
      Dobrý den, nejdříve bych došla za zaměstnavatelem a domluvila se s ním , zda bude na Vás ještě třeba rok čekat. To přesto nemění nic na tom, že se dá zajít na sociálku a tam si změnit mateřskou ze 3 na 4 letou variantu a tím nebudete platit ani sociální ani zdravotní, pouze Vám přepočítají co Vám zbývá a budou Vám zbytek vyplácet do 4 let dítěte. POkud tedy víte už nyní, že určitě nenastoupíte, tak to změňte. Asi ale přijdete o část peněz, které byste měla za 3 letou variantu po starém. Nebo doběhnout 3 roky ,vybrat starou mateřskou a nahlásit se potom na pracovní úřad a zůstat s malým doma. A nebo je 3 možnost.. doběhnout 3 roky a zůstat doma jako opatrovník, nic nedostanete, ale můžete se zkusit optat na zdravotní pojištovně, myslím, že můžete být až do 7 let dítěte doma, a budou Vám platit zdravotní a sociální ze zákona platit nemusíte..

    • 29. 1. 2013 8:41

      Líba (neregistrovaný)

      Re: Prodloužení mateřské dovolené
      Zaměstnavatele můžete požádat o neplacené volno. Nemusí vám vyhovět, rodičovská dovolená je jen do 3 let věku dítěte.

      Na zdravotní pojišťovně si nahlásíte celodenní péči o dítě do 7 let a bude za vás plátcem ZP stát.

      Sociální pojištění se platí jenom z příjmu, na OSSZ nic hlásit nemusíte.

      Jestli budete mít nárok na nějaké sociální dávky záleží na příjmech celé domácnosti. Můžet zkusit požádat např. o příspěvek na bydlení. To je dávka státní sociální podpory, požádáte tam, co jste žádala o rodičovský příspěvek a přídavky na děti.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).