Hlavní navigace

Sleva na manželku

• (neregistrovaný)

7. 2. 2012 14:51

Dobrý den,
    moc se omlouvám, ale z Vaší včerejší odpovědi týkající se slevy na manželku (zda se mateřská za prosinec 2010 obdržená v lednu 2011 započítává do rozhodných příjmů) mi úplně není jasné, co myslíte tím, že  "započítavají se jen příjmy, které skutečně plynuly v daném roce". Tím plynuly myslíte tedy peněžní tok? To znamená, že bych tuto mateřskou obdrženou v lednu tedy měla započítat? Pokyn mi to také úplně neosvětlil "Vlastními příjmy manželky (manžela) se rozumí úhrn všech vlastních příjmůdosažených ve zdaňovacím období", ale předpokládám tedy, že kdyby tam tato dávka nepatřila, bylo by spíše uvedeno "za zdaňovací období". Ještě jednou se omlouvám, ale mohl byste prosím napsat ano, patři nebo ne, nepatří, aby tomu rozuměli i ti natvrdlí jako já? ;)  Dnes jsem volala na dva finanční úřady, na jednom mi řekli, že se tam tato mateřská započítává a na druhém, že ne.  :(

Ve Vašem příspěvku ohledně slev na manželku jsem také četla, že u mezd je to trochu jinak a rozhoduje tam, za jaké období jsou, tedy prosincová mzda 2010 obdržená v lednu 2011 se do příjmů nepočítá. Mohl byste mi prosím napsat, kde toto najdu v zákoně, ráda bych se v tom začala trochu orientovat?
    Ještě jednou děkuji za Váš čas. Hezký den, Jitka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 2. 2012 21:42

bez přezdívky

Dobrý den paní Jitko,

prakticky se přikláním k tomuto výkladu:

1) U příjmů ze závislé činnosti zahrnovat příjmy dle potvrzení zaměstnavatale za dané období, tedy započítávat i příjmy plynoucí za předchozí rok do konce ledna následujícího roku. K tomu viz § 38h odst. 7 zákona o daních z příjmů, kde je uvedeno: "Mzdy plynoucí do konce ledna za uplynulé zdaňovací období se zahrnují do základu pro výpočet zálohy v tomto období."

2) U ostatních příjmů započítávat příjmy, které jste skutečně obdržela mezi 1.1. a 31.12. - buď na účet, kde je jednoznačné datum připsání, nebo v hotovosti podle pokladního dokladu. "Mateřskou" bych tedy zahrnul do toho období, kdy byla připsána na účet.

S přátelským pozdravem

Jan Molín

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).