Hlavní navigace

Lístek na peníze

  • (neregistrovaný)

    30. 1. 2013 18:10

    Dobrý večer, dneska jsem se setkala s názorem lékařky, která mi nechtěla pro našeho zaměstnance vystavit lístek na peníze k 21 KD nemoci. Vzkázala mi, že tyhle lístky už lékaři nemusí vystavovat, že mi stačit doložený IV. PN a podle toho mám prý poznat, že zaměstnanec je stále v PN. Ona, že vystaví lístek na peníze pouze k poslednímu dni v měsíci.
    Chtěla jsem se zeptat, zda se toto u lékařů změnilo, že již nemusí vystavovat lístek na peníze k 21KD nemoci??
    moc děkuji za reakce

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 1. 2013 19:04

      Lu. (neregistrovaný)

      Re: lístek na peníze
      Pokud vím, tak se nic nezměnilo, asi je 30,-Kč málo a tak si šetří práci.

    • 30. 1. 2013 19:34

      markov (neregistrovaný)

      Re: lístek na peníze
      Upozorněte lékařku, že porušuje zákon:
      Potvrzení o trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo karantény. Tiskopis vydá pojištěnci ošetřující lékař. Jestliže je pracovní neschopnost delší než 21 kalendářních dnů, je ošetřující lékař povinen pro účely výplaty náhrady mzdy vystavit pojištěnci tento tiskopis vždy ke 21. dni trvání pracovní neschopnosti. Na požádání pojištěnce může pro účely výplaty náhrady mzdy vystavit ošetřující lékař tento tiskopis i před uplynutím 21 kalendářních dnů od vzniku pracovní neschopnosti, např. k posledními dni kalendářního měsíce a poté vystaví další tiskopis ke 21. kalendářnímu dni trvání pracovní neschopnosti. Pro účely výplaty nemocenského je ošetřující lékař povinen potvrdit trvání pracovní neschopnosti nejméně jedenkrát měsíčně, a to zpravidla ke dni kontroly zdravotního stavu, popř. na požádání pojištěnce i k jinému datu.
      Zdroj: http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/davky/uplatnovani-naroku-a-vyplata-davek-nemocenskeho-pojisteni.htm#PNEM

    • 30. 1. 2013 19:58

      hk (neregistrovaný)

      Re: lístek na peníze
      Moc děkuji za odpověď. Jsem klidnější, i když zaměstnance musím poslat zpět pro lístek na peníze k 21 KD, který lékařka odmítla napsát.

    • 30. 1. 2013 20:36

      inzinyrka (neregistrovaný)

      Re: lístek na peníze
      Je to v § 61 písm. j) zákona o nemocenském pojištění č. 187/2006 Sb.
      ...ošetřující lékař je pro účely výplaty nemocenského nebo poskytování náhrady mzdy, platu, odměny, sníženého platu nebo snížené odměny v době dočasné pracovní neschopnosti povinen potvrdit pojištěnci na předepsaném tiskopise trvání dočasné pracovní neschopnosti, a to ke dni vydání tohoto potvrzení nebo nejvýše 3 kalendářní dny dopředu. Trvá-li pracovní neschopnost déle než 21 kalendářních dnů, je povinen pro účely náhrady mzdy potvrdit její trvání vždy ke 21. kalendářnímu dni ode dne jejího vzniku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).