Vývoz ojetého automobilu na UA

• (neregistrovaný)

7. 2. 2012 15:19

Dobrý den,

já, OSVČ - plátce DPH, prodávám ojetý užitkový automobil N1 s odpočtem DPH. Nyní se mi ozval zájemce z Ukrajiny (trvalý pobyt UA), že by o vozidlo měl zájem.

Zjišťoval jsem postup a vývoz probíhá tak, že kupující sjedná pojistku (povinné ručení), automobil se odhlásí na D.I. na vývozní RZ a poté se na celním úřadě automobil "zaclí" - vyplní se Jednotná celní deklarace a na základě toho kupující opustí (tuším do 3 prac. dní) s automobilem Evropskou unii. Poté mi dodá potvrzení z JCD listu, že vozidlo skutečně opustilo EU.

Na Vás mám následující otázky.
    Rozdělíme to na část A a část B:

a) kupující je plátce DPH na Ukrajině
    b) kupující je neplátce DPHad a)
    Představuji si to následovně :). Vystavím fakturu bez DPH (DPH 0%) na kupujícího (občan UA). Až mi doveze odstřižek z JCD, že automobil opustil EU, nemusím DPH z prodejní ceny státu odvést. Pokud mi ho nedoveze, musel bych jej (DPH 20%) zaplatit. To si pojištím zálohou, ale to už je vedlejší...

ad b)
    Zde jsem právě na pochybách. Vystavím též fakturu bez DPH (DPH 0%), nebo normálně s DPH (DPH 20%). V druhém případě (s DPH) bych tedy nepotřeboval ani potvrzení, že auto opustilo EU.

Můžete mi prosím někdo objasnit tuto situaci? Děkuji předem.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 2. 2012 18:26

Rop

U Ukrajince vás nezajímá zda on tam je či není plátcem DPH.

Vždy to bude vývoz dle § 66 zákona o DPH. Čili vždy to bude bez DPH.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).