Dobrý den,
odměny členům představenstva se na dohody nevyplácí. K sepsání smlouvy bych Vám doporučovala konzultaci u právníka. Od roku 2012 členové představenstva BD účastníky nemocenského pojištění (a tím i důchodového), jestliže je jim vyplacena odměna alespoň 2500 Kč měsíčně.
Ano, tuto částku je třeba uvést v daňovém přiznání. Bude zdaněna zálohovou daní. Vyžádejte si potvrzení o zdanitelných příjmech.
O nových účastnících nemocenského pojištění více zde.
PS: Jde skutečně jen o shodu jmen. ;)
Dagmar Kučerová
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
7. 2. 2012 15:49
Dobrý den ,
potřebovala bych poradit v oboru vyplácení odměny členům představenstva družstva. Jsme malé bytové družstvo za účelem odkoupení domu a jeho provoz , jednou ročně obdržíme odměnu za celý rok . Tato odměna je nám schválená na členské schůzi. Obyčejně dostáváme 20 tis. Kč čistého ročně + družstvo platí daň a zdravotní pojištění. Musíme mít na takto vyplácenou čátku sepsanou smlouvu nebo dohodu, jak je to s placením sociál. pojištění. Pokud jsem v důchodu a zároveň podnikám, musím tuto částku uvadět v dańovém přiznání.
Omlouvám se za mojí drzost a neustále dotazy, ale nějak jsem se do toho dotazování moc zamotala, ale já si s tím nevím rady a hlavně marně hledám na internetu odborné publikace nebo návody, kde bych si to mohla naštudovat. Četla jsem Vaše odpovědi a byla jsem nadšená . Ale jinak , trochu úsměvně nejste moje příbuzná ? Já jsem rozená Dagmar Kučerová (z Prostějova) Tak se mějte hezky a přeji Vám šťastné dny a děkuji za odpovědi.