Vyplácení odměn členům představenstva BD

• (neregistrovaný)

7. 2. 2012 15:49

Dobrý den ,
    potřebovala bych poradit  v oboru  vyplácení odměny členům představenstva družstva. Jsme malé bytové družstvo  za účelem odkoupení domu a jeho provoz , jednou ročně obdržíme odměnu za celý rok . Tato odměna je nám schválená  na členské schůzi. Obyčejně dostáváme 20 tis. Kč čistého ročně + družstvo platí daň a zdravotní pojištění. Musíme mít na takto vyplácenou čátku sepsanou smlouvu nebo dohodu, jak je to s placením sociál. pojištění. Pokud jsem v důchodu a zároveň podnikám, musím tuto částku uvadět v dańovém přiznání.

Omlouvám se za mojí drzost a neustále dotazy, ale nějak jsem se do toho dotazování moc zamotala, ale já si s tím nevím rady a hlavně marně hledám na internetu odborné publikace nebo návody, kde bych si to mohla naštudovat.  Četla jsem Vaše odpovědi a byla jsem nadšená . Ale jinak , trochu úsměvně    nejste moje příbuzná ? Já jsem rozená Dagmar Kučerová (z Prostějova)  Tak se mějte hezky a přeji Vám šťastné dny a děkuji za odpovědi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 2. 2012 13:11

autorka

Dobrý den,

odměny členům představenstva se na dohody nevyplácí. K sepsání smlouvy bych Vám doporučovala konzultaci u právníka. Od roku 2012 členové představenstva BD účastníky nemocenského pojištění (a tím i důchodového), jestliže je jim vyplacena odměna alespoň 2500 Kč měsíčně.

Ano, tuto částku je třeba uvést v daňovém přiznání. Bude zdaněna zálohovou daní. Vyžádejte si potvrzení o zdanitelných příjmech. 

O nových účastnících nemocenského pojištění více zde.   

PS: Jde skutečně jen o shodu jmen.  ;)

Dagmar Kučerová

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).