OSVČ + hlavní PP

• (neregistrovaný)

31. 1. 2013 11:06

Pracuji na HPP a současně podnikám. Za rok 2012 jsem měl z podnikání příjem kolem 65 tisíc. Musím platit zálohy na sociální pojištění nebo stačí po podání DP? Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 1. 2013 11:37

Jindra1 (neregistrovaný)

Re: OSVČ + hlavní PP
      při zahájení podnikání jste byl povinen se přihlásit i na sociální a zdravotní pojišťovnu jako vedlejší OSVČ. Z toho titulu jste zálohy platit nemusel, to až jak bude vypadat vyúčtování za rok - podáním přehledů.

• 31. 1. 2013 11:54

Tomáš M (neregistrovaný)

Ano, přihlásil jsem se, ale nevím, zda budu povinně muset platit každý měsíc zálohy na SP a ZP nebo podlle přehledů 1 x ročně. Hranici na SP jsem mírně překročil. Ještě jednou moc děkuji

• 31. 1. 2013 12:45

ali1 (neregistrovaný)

První rok podnikání zálohy neplatíte, druhým rokem, pokud budete i zaměstnán, budete hradit zálohu na sociální pojištění (tj.soc + důchodové popř. dobrovolně nemocenské). Zdravotní ne, protože za měsíce, kdy jste po celý rok zaměstnán, jde pojištění ze zaměstnání a za podnikání se nepožaduje. přehled ZP podávat budete vždy.

• 31. 1. 2013 18:20

Jindra1 (neregistrovaný)

Platba pro zdravotní pojišťovnu záleži od toho, u které poj. jste přihlášen, VZP trvá na zálohách, ikdyž to je jen 100 Kč měšíčně, a např. revírní poj, nebo poj.MV ne, ta se spokojí až s roční platbou dle přehledu. A zálohy na sociální poj. záleží od zisku, může se stát, že nebudete mít povinnost platit nic.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).