Dobrý den,
jestliže nemáte žádné zdanitelné příjmy, daňové přiznání podávat nemusíte. Přehledy ČSSZ a ZP jako OSVČ však podat musíte (i nulové). Manžel si může uplatit manželku, jejíž příjmy nepřesáhnou 68 000 Kč (počítá se PPM, ne rodičovský příspěvek). Stejně tak je možné uplatnit daňovou slevu na dítě druhého z manželů (podmínka společné domácnosti a trvání manželství).
Dagmar Kučerová ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 2. 2012 19:33
Dobrý den, jsem na rodičovské dovolené a zároven mám podnikání jako vedlejší činnost, ovšem za rok 2011 nemám žádné příjmy ani z podnikání a brala jsem do března mateřskou (za prosinec 2010 - březen 2011 nepřesáhla mateřská 68 000) a poté pouze rodičovskou dovolenou. Musím podávat danové přiznání nebo také stačí písemně oznámit na Finanční úřad nulový příjem společně s přiznáním o příjmech od zaměstnavatele? A ještě se chci zeptat, zda je možné, aby si manžel odečetl z daní mne, nevlastního syna ve svém daňovém přiznání (mého syna z prvního manželství), pokud žije s námi ve společné domácnosti jako našeho 15měsíčního syna.