Zpětvzetí darované nemovitosti.

• (neregistrovaný)

6. 2. 2013 21:18

Dobrý den,jsem dárce a obdarovaný porušil dobré mravy ke mě a mé rodině.Mám dotaz ohledně zpětvzetí darované nemovitosti. Mohu jako dárce svou žádost o zpětvzetí DN poslat přímo na K úřad s odůvodněním a popisem chování obdarovaného vůči mně a mé rodině.(mám svědky mé dcery a zetě) Jestli ano,tak jak mám postupovat. Mám poslat žádost o přepisu vrácení nem. s ověřeným podpisem a smlouvami o přepisu vlastníků nebo jen tu žádost o přepis s ověřeným podpisem včetně kolku a K.ůřad sám udělá převedení a nový zápis a vyjádření o změně vlastníků zašle? Nebo jak mám přesně postupovat.Jsem v zoufalé situaci a obdarovaný dobrovolně dar, nemovitost nevrátí.Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 2. 2013 11:19

jis (neregistrovaný)

Re: Zpětvzetí darované nemovitosti.
      Zkuste se podívat
      http://www.advokatka.net/publikacni-cinnost?clanek=6

• 7. 2. 2013 11:46

eee (neregistrovaný)

Re: Zpětvzetí darované nemovitosti.
      ------------------------------
      Vrácení daru lze žádat i bez přímé výzvy obdarovanému

K promlčení práva žádat vrácení daru, jakož i k formě, v jaké má (může) dárce žádat vrácení daru, se Nejvyšší soud ČR vyslovil již dříve:
      "Tříletá promlčecí doba podle ust. § 101 občanského zákoníku pro uplatnění práva na vrácení daru počíná běžet od okamžiku, kdy chování obdarovaného naplnilo znaky uvedené v ust. § 630 občanského zákoníku, tedy od okamžiku, kdy právo dárce mohlo být vykonáno poprvé."
      "Není vyloučeno, aby výzva dárce k vrácení daru coby jednostranný právní úkon adresovaný obdarovanému, splňuje-li předepsané náležitosti hmotného práva, byla obsažena v žalobě, konkrétně v té její části, která obsahuje vylíčení rozhodujících skutečností (žalobní návrh rozsudečného výroku je procesněprávním úkonem adresovaným soudu, který v sobě bez dalšího výzvu k vrácení daru obsahovat nemůže). Doručením stejnopisu takové žaloby obdarovanému je pak splněna hmotněprávní podmínka zániku právního vztahu z darovacího smlouvy – v případě naplnění dalšího zákonného předpokladu."

(Podle rozsudku Nejvyššího soudu ČR spis. zn. 33 Cdo 4375/2007, ze dne 27. 10. 2009)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).