Re: zaměstnanec nekomunikuje
Nám se stalo totéž v několika případech. Čekali jsme měsíc i dva, po tu dobu měl neplacené volno, a když nepřišel ani o sobě nedal vědět, poslali jsme písemné napomenutí a po pěti dnech neomluvené absence okamžitou výpověď zaměstnavatele za soustavné porušování pracovní kázně.
>>>
>>>Nám se stalo totéž v několika případech. Čekali jsme
>>>měsíc i dva, po tu dobu měl neplacené volno, a když
>>>nepřišel ani o sobě nedal vědět, poslali jsme písemné
>>>napomenutí a po pěti dnech neomluvené absence
>>>okamžitou
>>>výpověď zaměstnavatele za soustavné porušování
>>>pracovní
>>>kázně.
>>Proboha! Fakt jste TOHLE udělali?
>
>Podle toho, co máte konkrétně na mysli. Ale ano,
>udělali, dokonce mi takový postup kdosi poradil zde.
to snad ne, toto by vám tady nemohl nikdo poradit, nevěřím.
-žádná pracovní kázeň neexistuje
-žádná okamžitá výpověď taky ne
- nepl. volno se může udělit jen na žádost zam-ce, ne že o tom rozhodne jednatel
Kromě
>toho neplaceného volna tedy, to si rozhodl jednatel
>sám.
radil bych ještě pár dní počkat a pak mu ok.zrušit PP dle § 55/1 b) ZP, protože on se má ozvat a oznámit zam-teli překážku, která mu brání chodit do práce, zam-tel není povinen obíhat a zjišťovat, co se s ním stalo.To že počkáte, zda se ještě oneozve, je vaše dobrá vůle.
Vyjádřila jsem se dost nepřesně. Poslali jsme tehdy okamžité zrušení PP dle § 55 b) zákoníku práce s tím, že zaměstnavatel ruší PP neboť i přes písemné napomenutí zaměstnanec znovu porušil povinnost vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem. Vím, že s tím později šel na ÚP a nebyl problém.
Když jednatel řekl "nechodí do práce, zadej mu do prezence neplacené volno a ještě počkáme", tak jsem nemohla říct "ne, to neudělám", protože by místo mě mohla za dva měsíce sedět jiná, která by to tam napsala a ještě ráda.
A konečně - lidi tady radí různé věci, kolikrát se divím i já, a to je co říct :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 2. 2013 9:10
Mám dotaz, zaměstnanec již 4 dny nepřišel do práce, telefon nedostupný a nikdo za něj nepodal zprávu-žije sám. Lze ukončit HPP nebo jak postupovat? Zda počkat ještě pár dní, zda nepřijde např. neschopenka z nemocnici .... díky za radu.