Dobrý den,
zde je vyjádření Exekutorské komory ČR:
Klíčem je ustanovení § 207 insolvenčního zákona, které vyjmenovává odkazem na ustanovení upravující exekuční řízení majetek, jenž nepatří do majetkové podstaty. Tudíž na základě soupisu nároku na mzdu do majetkové podstaty musí plátce provádět úpadci srážky ze mzdy jako v případě exekuce vedené pro přednostní pohledávku (odst. 2 citovaného ustanovení, obdobně též v ustanovení § 398 odst. 3 insolvenčního zákona) včetně zohlednění základní nezabavitelné částky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 2. 2012 13:29
Dobrý den, prosím o radu v oblasti srážek ze mzdy:
Zaměstnanec je v insolvenčním řízení, s družkou má dvě nezletilé děti, nežije s nimi ve společné domácnosti, na tyto děti platil výživné na základě dohody s matkou dětí. Insolvenční správkyně žádala, abych při výpočtu srážek nepočítala 2 vyživované osoby. Já jsem se jí snažila vysvětlit, že osoby se neberou jako vyživované, jen tehdy, pokud je v jejich prospěch nařízen výkon rozhodnutí (dle nařízení vlády č. 595/2006, § 1, odst. 2). Náš spor skončil přípisem Krajského soudu v Ostravě, na který jsem učinila dotaz a ten vydal pokyn, na základě, kterého jsem nadále počítala 2 osoby (v pokynu se uvádí: jelikož dohoda rodičů, ve které bylo sjednáno, že dlužník bude platit k rukám matky na své 2 děti nebyla dle ust. § 86 odst. 1 zákona č. 94/1963 Sb. o rodině schválena soudem, při výpočtu srážek ze mzdy je nutno počítat 2 vyživované osoby).
V lednu 2012 mi insolvenční správkyně zaslala rozsudek Okresního soudu, ve kterém je stanoveno výživné na obě děti a žádala mne, abych při výpočtu srážek ze mzdy už nepočítala 2 vyživované osoby. Dle mého názoru stále nejde o výkon rozhodnutí a nadále počítat při srážkách na insolvenční splátky 2 vyživované osoby. Postupuji správně? Děkuji za odpověď - Irena Sivková.