DPP a pojištění z pohledu zaměstnance

• (neregistrovaný)

10. 2. 2013 9:41

Dobrý den, budu pracovat na dohodu o provedení práce. Hrubá mzda bude 10000. Zaměstnavatel je živnostník, já budu jediný zaměstnanec. Nevím, zda mi umožní podepsat růžovku. Chápu, že on do 10000 za mě neplatí soc.ani zdrav. pojištění. Ale asi bych ho měla platit já, ne? Z důvodu zápočtu do důchodu a nebo pokud bych uvažovala o mateřské, nebo pokud bych musela na nemocenskou. Jakou částku budu odvádět já sama ze svého účtu na sociální a zdravotní pojištění? Mám jedno dítě do věku 7let, které navštěvuje školku jen na 4h denně. můžete mi prosím někdo poradit? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 2. 2013 11:53

markov (neregistrovaný)

Re: DPP a pojištění z pohledu zaměstnanc
      >Dobrý den, budu pracovat na dohodu o provedení práce.
      >Hrubá mzda bude 10000. Zaměstnavatel je živnostník, já
      >budu jediný zaměstnanec. Nevím, zda mi umožní podepsat
      >růžovku.
      On Vám nemá co umožňovat. Pokud Vám Prohlášení k podpisu nepředloží sám, prostě si ho vyzvednete na FÚ, vyplníte a předložíte. Je povinen Vám daň srážet podle toho, zda máte nebo nemáte podepsané prohlášení.
      >Chápu, že on do 10000 za mě neplatí soc.ani
      >zdrav. pojištění.
      DPP do 10.000 Kč včetně je nepojištěným příjmem.
      >Ale asi bych ho měla platit já, ne? Z
      >důvodu zápočtu do důchodu a nebo pokud bych uvažovala
      >o mateřské, nebo pokud bych musela na nemocenskou.
      Do důchodu se Vám nepojištěný příjem počítat nebude. V takovémto případě si hledejte pracovní poměr, ne dohodu o provedení práce.
      Pokud "chcete platit sama", řeště s OSSZ dobrovolné důchodové pojištění: http://www.cssz.cz/cz/duchodove-pojisteni/ucast-na-pojisteni/dobrovolna.htm
      Také nebudete nemocensky pojištěna, nebudete mít nárok na namocenskou ani na peněžitou pomoc v mateřství.
      >Jakou částku budu odvádět já sama ze svého účtu na
      >sociální a zdravotní pojištění? Mám jedno dítě do věku 7let,
      >které navštěvuje školku jen na 4h denně. můžete mi
      >prosím někdo poradit? Děkuji.
      Co se týká zdravotního pojištění, tam jste díky věku dítěte osobou, za kterou je plátcem pojistného stát, sama už nemusíte nic doplácet.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).