Úroky z půjčky

• (neregistrovaný)

10. 2. 2013 10:13

dobrý den, prosím o kontrolu. Společnost má půjčku nepodnikající fyz. osoby. úrok za rok 2012 činí 15tis., k 31.1.2012 jsem to zaúčtovala 562/389, tyto úroky nebyly zaplaceny v roce 2012. Chtěla bych se zeptat, vy výpočtu HV, tyto úroky jsou daňově uznatelný náklad, takže klasicky výnosy - náklady (včetně těchto úroků) = základ daně? nebo jsou v tom nějaké záludnosti? děkuji moc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 2. 2013 10:17

květinka (neregistrovaný)

Re: úroky z půjčky
      ještě jsem se chtěla zeptat, jestli jsou v tom nějaké záludnosti, já mám pocit že ano, nemůžu to najít. Pokud tomu dobře rozumím, tak když poskytnu půjčku, úrok je daňově uznatelný 662 bez ohledu zda byly zaplaceny?
      děkuji moc

• 11. 2. 2013 13:41

rr (neregistrovaný)

§24 ZDP, odst. 2)

zi) smluvní pokuty, úroky z prodlení, poplatky z prodlení, penále a jiné sankce ze závazkových vztahů, jen pokud byly zaplaceny; a dále ÚROKY Z PŮJČEK a úroky z úvěrů v případě, kdy věřitelem je poplatník uvedený v § 2, který nevede účetnictví, JEN POKUD BYLY ZAPLACENY,

• 11. 2. 2013 14:06

květinka (neregistrovaný)

takže náklad danově neuznatelný, a když firma půjčí peníze a úrok nebude zaplatcený tak je to pro mě neuznatelný výnos?
      děkuji moc za odpově´d

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).