Nesmyslná evidence DPH, § 100, odst. 2

• (neregistrovaný)

13. 2. 2013 12:25

Nutnost na evidenci DPH na vstupu u daňových dokladů uvádět nově i DIČ dodavatele.

Nejsem schopen zjistit, jaká forma tohoto nesmyslu bude stačit při kontrole na FÚ. Finanční úřady (kontrolní i vyměřovací odd.) žije rokem 2012 a 2013 je zatím nijak nezajímá, informace nemají.

Jelikož si sám vytvářím programy pro účto, DE i DPH (využívám databázové nástroje), a protože za pár dní už musím začít zpracovávat leden 2013, docela rád bych věděl podrobnosti.

Vím, nejvíce by jim asi vyhovovalo, abych otrocky u každé položky (řádku) vypsal DIČ. Doposud jsem evidenci DIČ na vstupu nevedl, žádný předpis to nevyžadoval, k ničemu to nepotřebuji a nač si taky přidělávat zbytečnou práci, že. Protože co doklad (jeho zaevidování), to hledání a psaní dalšího 8-10 místného čísla navíc.

Uvažuji o zjednodušené formě, kdy bych u jednotlivých přijatých zd.p. neuváděl přímo DIČ, ale jen "značku" dodavatele, např. pořadové číslo. Legendu, tedy seznam značek dodavatelů a příslušných DIČ bych přiložil (vedl) zvlášť.
    V případě, že mám firmu s pěti dodavateli, každý s 50 fakturami, nemusím vypisovat 250x celé DIČ, ale jen symbol, např. "1", "2" atd.

Domnívám se, že takovýto postup neodporuje formulaci v uvedeném §.

Myslíte, že to případná kontrola FÚ "překousne"? Stejně je tahle evidence naprosto k ničemu. Příště můžeme očekávat třeba evidenci, kolikrát se na daňovém dokladu vyskytuje písmenko "ž"... Už opravdu neví, jak by nám otrávili život. Ach jo.

Díky za názory. Ne, nechci po dvaceti letech přecházet na nějaký komerční soft; práce v něm je mnohem pomalejší, zkoušel jsem toho spousty.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).