Re: vyúčtování daní-cítím se poškozená
dohoda byla 3 měsíce po 2030,- 2030,- 2040,- a dohoda byla u jiného zaměstnavatele
>>>>prosím o radu
>>>>
>>>>příjem ze zaměstnání mám hrubá 43812,-
>>>>pojištění 11116,-
>>>>vyplacený daňový bonus 4468,- /jsem samoživitelka/
>>>>z dohody mám příjem 6100,-
>>>>ŽP zaplacené 8220,-
>>>>byla jsem 8 měsíců v PN
>>>>
>>>>Mám na něco nárok? Zaměstnavatel mi řekl, že ne
>>>Záleží na tom, jakou daní Vám byla daněna dohoda.
>>>Pokud zálohovou, tak máte nárok na vratku bonusu na
>>>dítě.
>>>Pokud srážkovou, bohužel ne.
>>
>>Z té dohody jste měla jednorázový příjem 6100 nebo
>>jste měsíčně dostávala určitou částku a celkem je to
>>6100? A byla to dohoda u jednoho zaměstnavatele nebo
>>někde
>>jinde?
>
>dohoda byla 3 měsíce po 2030,- 2030,- 2040,- a dohoda
>byla u jiného zaměstnavatele ještě jsem zapomněla napsat že mám ID 1 stupně
To ani nezkoušejte. To jde za podmínky, že by nebyl jiný zaměstnavatel,tudíž nebylo jinde podepsáno prohlášení. v tom případě by do 15.2. násl.roku šlo dodatečně podepsat prohlášení, srážková daň by byla převedena na zálohovou a bylo by možné ji vrátit. V tomto případě s tím opravdu nic nenaděláte, zaměstnavatel má pravdu. Pro doplacení bonusu na dítě je potřeba hrubá mzda alespoň 48 tis,a tu nemáte, protože dohoda byla daněna srážkovou daní a do tohoto příjmu se nepočítá.
napsala jsem to, protože mi jednou referentka na Fú tvrdila, že když je to výhodnější pro zaměstnance, může požádat o přepočet na daň zálohovou. Sama jsem to ještě nezkoušela nikomu tak přepočátat. Ale co víme, za pokus to možná stojí, aby si paní zašla sama na Fú a taky se dotazala. Buď ji to vyjde, nebo zůstane na tom, co má. Nic neztratí.
A co s tím má FÚ? To je snad záležitost mzdovky. Jak už psala kolegyně víše, to by šlo v případě, že by měla pouze jednoho zaměstnavatele, kde nebylo podepsané prohlášení. Pak jde dodatečně podepsat a tím pádem se opraví srážková na zálohovou. Ale nejde to v případě, že tazatelka měla současně 2 zaměstnání.
To není možné. Pokud ta dohoda byla současně s tím prvním zaměstnáním, tak jste ji ani podepsat nesměla, protože pokud má člověk 2 nebo více zaměstnání současně, může podepsat prohlášení pouze u jednoho zaměstnavatele (kterého si vybere). Měla ta zaměstnání souběžně nebo jste byla zaměstnaná někde, tam jste skončila a pak jste pracovala na dohodu?
Byla Vám z těch odměn z dohody srážená nějaká daň?
.
>>>>A co s tím má FÚ? To je snad záležitost mzdovky. Jak
>>>>už psala kolegyně víše, to by šlo v případě, že by
>>>>měla
>>>>pouze jednoho zaměstnavatele, kde nebylo podepsané
>>>>prohlášení. Pak jde dodatečně podepsat a tím pádem se
>>>>opraví srážková na zálohovou. Ale nejde to v případě,
>>>>že
>>>>tazatelka měla současně 2 zaměstnání.
>>>Ale já mám dojem že jsem podepisovala prohlášení i na
>>>dohodu
>>
>>To není možné. Pokud ta dohoda byla současně s tím
>>prvním zaměstnáním, tak jste ji ani podepsat nesměla,
>>protože pokud má člověk 2 nebo více zaměstnání
>>současně,
>>může podepsat prohlášení pouze u jednoho
>>zaměstnavatele (kterého si vybere). Měla ta zaměstnání
>>souběžně
>>nebo jste byla zaměstnaná někde, tam jste skončila a
>>pak
>>jste pracovala na dohodu?
>>Byla Vám z těch odměn z dohody srážená nějaká daň?
>Ne nebyla, ale asi v tom je nějaký zmatek protože u
>svého zaměstnavatele jsem prohlášení nepodepisovala, ale
>žádnou daň v potvrzení o zdanitelných příjmech nemám,
>jak jsem psala ve své otázce hned na začátku.
>Zaměstnání byla souběžně
Z těch odměn z dohody Vám nebyla sražená žádná daň? Čili jste vždycky dostala kolik hrubého, tolik čistého? Pak to opravdu vypadá, že jste měla u toho zaměstnavatele na dohodu podepsané prohlášení.
Ještě tedy jednou: byla jste zaměstnaná v pracovním poměru u zaměstnavatele A. Tam jste měla podepsané prohlášení a mzdu. Pak jste marodila. U zaměstnavatele B jste pracovala na dohodu.
Nepracovala jste u B na tu dohodu náhodou v době, kdy jste u A byla na nemocenské a neměla jste u něj žádné příjmy? Můžete sem napsat, v kterých měsících jste měla mzdu od A a v kterých měsících odměnu z dohod u B? A druhá otázka: vystavil Vám zaměstnavatel B (DPP) potvrzení o zdanitelných příjmech a zatrhl tam, že bylo podepsané prohlášení?
2.1.-27.2. práce+dohoda
28.2.-31.7. PN
1.8.-31.8. práce+dohoda
1.9.-30.9. práce+dohoda
3.10. PN dosud
Potvrzení o zdan.příjmech není zaškrtnuto podepsání prohlášení ani ano ani ne
příjem 32696 + pojistné 11116 + daň.bonus 4468 daň 0
víc tam není
>>Z těch odměn z dohody Vám nebyla sražená žádná daň?
>>Čili jste vždycky dostala kolik hrubého, tolik
>>čistého?
>2.1.-27.2. práce+dohoda
>28.2.-31.7. PN
>1.8.-31.8. práce+dohoda
>1.9.-30.9. práce+dohoda
>3.10. PN dosud
>Potvrzení o zdan.příjmech není zaškrtnuto podepsání
>prohlášení ani ano ani ne
>příjem 32696 + pojistné 11116 + daň.bonus 4468 daň 0
>víc tam není
Vy píšete o potvrzení o zd. příjmech od zaměstnavatele a, tzn. z pracovního poměru. Tam jste měla ten příjem 32696 Kč, že? A tam jste taky určitě měla podepsané prohlášení, protože jinak by Vám sráželi daň a nebyl by vyplacen ten bonus. Ale já jsem měla na myslí mysli potvrzení o zdanitelných příjmech od B, tzn. z těch dohod. Pokud Vám ho B nechce vystavit, pak to znamená, že dohody byly správně srážené srážkovou daní (na druhou stranu je divné, že jste psala, že Vám z těch dohod nebyla srážená žádná daň. Skutečně jste dostala z dohod kolik hrubého tolik čistého?)
Ale tak jak to píšete, pak je vidět, že jste měla zároveň od zaměstnavatele A příjem z pracovního poměru a tady jste měla podepsané prohlášení a zároveň jste měla příjem z DPP a tady jste tudíž nesměla mít podepsané prohlášení. Takže příjem z DPP musel být zdaněný srážkovou daní a nemůže se tedy zahrnout k těm příjmům z pracovního poměru. Takže jste nedosáhla výdělku 48000, který se zdaňuje zálohovou daní a tudíž zbytek bonusů na dítě bohužel nenáleží.
Na začátku píšete, že jste měla příjem od z-tele v hrubém 43812 Kč, teď najednou, že to bylo 32 tis. Takže kdyby to bylo 32 tis, i s těmi připočtenými 6 tis na dohodu by to nebylo celkem 48 tis, které potřebujete k tomu, aby vám byl doplacen bonus.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
17. 2. 2013 9:35
prosím o radu
příjem ze zaměstnání mám hrubá 43812,-
pojištění 11116,-
vyplacený daňový bonus 4468,- /jsem samoživitelka/
z dohody mám příjem 6100,-
ŽP zaplacené 8220,-
byla jsem 8 měsíců v PN
Mám na něco nárok? Zaměstnavatel mi řekl, že ne