Re: Daňové přiznání
POkud manželka pracuje, musí požádat zaměstnavatele o potvrzení, pokud nepracuje, napíše čestné prohlášení, že neuplatňovala úlevu na dítě. To, že jste neměl podepsané prohlášení, nic nemění na tom, že podáte daňovku a úleva na vás vám bude započtena až teď - celoročně.
Teoreticky by vám právě z toho důvodu měl vyjít přeplatek na dani
Teď jsem našel v paragrafu 35c,odstavec 4,že vyšší jak 48 000,ale že se do těch příjmu nezahrnují příjmy od daně osvobozené nebo z nichž je vybírána srážková daň.Myslím si,že si nemohu uplatnit žádné slevy,ani na poplatníka a ani na dítě a teoreticky mi žádný přeplatek na dani nevychází...Chápu to dobře?
záleží na tom, jaká vám byla srážena daň. Vy jste v prvotním dotazu uvedl, že zálohová, od toho se odvíjely odpovědi. Ovšem pokud bylo měsíčně pod 5000, měla být odváděna srážková daň, ta je konečná, do DP nevstupuje a daňové zvýhodnění tudíž není možné uplatnit. Máte potvrzení od pojišťovny potvrzení o zdanitelných příjmech, kde je vyčíslena sražená ZÁLOHOVÁ daň ?
Ano,mám tam uvedenou zálohu na daň v řádku 12. Proto mi to nejde do hlavy...Takže jestli jsem dobře pochopil do příště,kdyby mi to pojišťovna odváděla jednou za čtvrt roku,že bych si zažádal a né,teď měsíčně,tím pádem vyšší částka než 5000,srazí se zálohová daň 15%.I když není podepsané prohlášení.Mohu uplatnit,jak poplatníka,tak dítě?
Pokud vám pojišťovna poslala potvrzení o zd.příjmech, s odvedenou zálohovou daní, vyplníte daňové přiznání podle tohoto potvrzení. Uplatníte slevu na dani i daňové zvýhodnění na dítě. FÚ vám vrátí zaplacenou daň a zaplatí i bonus na dítě. Samozřejmě za předpokladu, že dítě neuplatňuje manželka, doložíte potvbrzením zaměstnavatele manželky.
Náhrada mzdy zřejmě byla měsíčně vyšší než 5000, ale vy jste dostával méně než 5000, protože byla odvedena daň.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
20. 2. 2013 9:21
Prosím o radu.Osoba, která je celý rok evidovaná na úřadu práce a dostává od pojišťovny peníze, protože má nemoc z povolání, z úřadu práce nic.Pojišťovna ji vystavila potvrzení o příjmech,kde má sraženou zálohovou daň 15%,sp a zp neplatila a nemá podepsané prohlášení k dani.Má povinnost podat daňové přiznání a zda si může uplatnit slevy na dani a na dítě?Každý měsíc ji bylo vypláceno pod 5000.