Re: ubytování + snídaně
připojuji se k dotazu. tak pokud mám doklad na ubytování a další položka je snídaně, oboje dávate daňově ? stravné pak jen pokrátíte, pokud vyplácíte ?
>>>>Dobrý den,
>>>>na faktuře s penzionu mi přinesli 15% ubytování a 21%
>>>>snídaně. Mohu to dat celé na 518 nebo kam se účtují
>>>>snídaně? Vždy jsem totiž měla snídaně dohromady s
>>>>ubytováním.
>>>>
>>>>Děkuji
>>>
>>>Já toto (obojí) účtuji na 512.
>>připojuji se k dotazu. tak pokud mám doklad na
>>ubytování a další položka je snídaně, oboje dávate
>>daňově ?
>>stravné pak jen pokrátíte, pokud vyplácíte ?
>
>Ano, oboje dám daňově a pokrátím stravné.
>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>na faktuře s penzionu mi přinesli 15% ubytování a 21%
>>>>>>snídaně. Mohu to dat celé na 518 nebo kam se účtují
>>>>>>snídaně? Vždy jsem totiž měla snídaně dohromady s
>>>>>>ubytováním.
>>>>>>
>>>>>>Děkuji
>>>>>
>diky za radu
Řešení otázky, zda hodnota stravy poskytnuté zaměstnanci na pracovní cestě je daňově uznatelným nákladem zam-le, je složitější.
Protože ZDP v ust. § 24, § 25 ani v jiných toto přímo neřeší, bylo MF po jednání s Komorou daň. poradců přijato stanovisko, z něhož v zásadě vyplývá, že POKUD JE STRAVA NEDÍLNOU SOUČÁSTÍ POSKYTOVANÉ SLUŽBY (ubytování, školení apod.), JE HODNOTA STRAVY DAŇOVĚ UZNATELNÝM NÁKLADEM ZAM-LE.
Je-li např. stanovena ubytovatelem cena ubytování včetně snídaně ve výši 1.500,- Kč (ať je na dokladu uvedena či není uvedena cena snídaně), nelze se bez uhrazení celé částky v tomto ubytov. zařízení ubytovat.
Pokud tedy ale strava není NEODDĚLITELNOU součástí příslušné služby, nejde o daňově uznatelný náklad, a poku si ji zam-c zajistí sám, nelze mu ji, bez následného správného daňového řešení na straně zam-le i zam-ce, ani proplatit.
Byla-li tedy snídaně vyčíslena zvlášť i s odpovídající sazbou DPH, není neoddělitelnou součástí ubytování (byla by ve stejné sazbě s ubytováním), jde soukromý výdaj zam-ce. Postupujete tedy tak, jak je uvedeno v odstavci výše.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
20. 2. 2013 9:24
Dobrý den,
na faktuře s penzionu mi přinesli 15% ubytování a 21% snídaně. Mohu to dat celé na 518 nebo kam se účtují snídaně? Vždy jsem totiž měla snídaně dohromady s ubytováním.
Děkuji