Re: daňový bonus na dítě
Určitě ten nájem od kamarádky přiznat a tím pádem budete mít nárok na bonus na dítě (těch nejméně 48000 z nájmu musí být fyzicky obdrženo v roce 2012). Vše sepište tak, jako kdybyste to sepsali tenkrát a i doklad o obdržení peněz musí mít tehdejší datum. Jestli to sepíšete na celou sumu nebo jen na takovou, abyste třeba mírně přesáhla příjmu v roce 2012 celkem 48000 Kč, to je na Vás.
Jj jasně, ona svůj byt prodala dubnu, nový neměli zrekonstruovaný a u rodičů bylo tenkrát s miminkem dusno, tak jsem jí nabídla že můžou být u nás. Každého 1. v měsíci mi dala hotově 10 000kč, takže jde jen o to že to co jsem nepředpokládala že bych někde někdy uváděla se mi najednou hodí :-) legalizovat, takže to teď zpětně jen sepíšem.
Nemám problém uvést částku skutečnou, tedy příjem za pronájem ze SVJ 39 018kč a i těch 20 000 kč od kamarádky. Tak jako tak bude u mě daň nula, protože jakmile odečtu nezdanitelnou částku na sebe tak daň neplatím a bonus mi budou vracet.
:-) Koho by napadlo že se může i vyplatit příjmy přiznat :-)
ještě se zeptám těch 48 000kč při kterých si můžu uplatňovat daňový bonuse je před odečtením 30% výdajů nebo po odečetení? to by totiž vycházelo 39+20 = 59 000, ale z toho 30% paušál a vychází to na 41 700.
Nebo nemusím žádné výdaje uplatňovat?
Na potvrzení SVJ je ovšam napsáno, že je uplatnit můžu.
Takže stačí příjem ze SVJ 39 018kč + 20 000 od kamarádky.... a uplatnit můžu z obou pronájmů 30% a ke zdanění tedy 41 313kč, uplatním nezdanitelnou částku na sebe a daňový bonus na 1 dítě....
Výsledná daň nula a daňový bonus mi FÚ celý vrátí.
Je to tak?
>>>>>Takže stačí příjem ze SVJ 39 018kč + 20 000 od
>>>>>kamarádky.... a uplatnit můžu z obou pronájmů 30% a
>>>>>ke
>>>>>zdanění tedy 41 313kč, uplatním nezdanitelnou částku
>>>>>na
>>>>>sebe a daňový bonus na 1 dítě....
>>>>>Výsledná daň nula a daňový bonus mi FÚ celý vrátí.
>>>>>
>>>>>Je to tak?
>>>>To asi ne, paní Líba to přeci napsala, bez odečtení
>>>>výdajů, takže jen hrubý příjem.
>>>
>>>Lu, to jste zřejmě špatně pochopila. Aby dostala
>>>bonus, musí mít hrubý příjem nejméně 48000 Kč. Že si
>>>z
>>>něj
>>>odečte výdaje %, je věc jiná. Líbo, mám pravdu?
>>
>>No já za hrubý příjem chápu těch 59 018 (39 018+20
>>000).
>>Nebo je to částka 41 313 ? (Tedy 59 018 - 30%)... pak
>>bych potřebovala mít příjem od kamarádky vyšší než 20
>>000....
>
>Asi jsem to napsala nesrozumitelně. Hrubý příjem je
>těch 59 000, co dostanete, před veškerými dalšími
>úpravami. Není potřeba, aby to byl zisk 48000,-. U
>zaměstnance se také posuzuje hrubá mzda před odečtením ZP, SP a
>daní. Omlouvám se Lu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
20. 2. 2013 11:09
Dobrý den,
dosud si daňový bonus na dceru uplatňoval přítel.
Jenže v loňském roce nedosáhl příjmu 48 000 kč. (byl veden na ÚP a podpora se tuším nepočítá)
A já mám pouze příjem z pronájmu ve výši 39 000 kč - to zdanit musím na to mám papír ze SVJ a zdaňujeme každý z vlastníků sám již několik let.
Navíc:
V létě jsem půjčovala byt kamarádce, bydeli jsme na chalupě. Smlouvu jsme samozřejmě neměly a ani jsem nepočítala, že bych to někde uváděla. Ovšem !!!!
Pokud přiznám těch 20 000 kč co jsem od ní za ty 2 měsíce dostala tak já sama mám příjem 59 000 kč a rázem si můžu dceru odečíst. Je to tak?
Pokud nepřiznám, nemůžeme si ani já ani přítel daňový bonus odečíst.
Mám tedy s kamarádkou dodatečně sepsat smlouvu, nebo stačí jen příjmový doklad, že jsem od ní převzala 20 000 kč za letní pronájem bytu?
Moc děkuji Romana