Re: Prodej HIM při výpočtu daně paušálem
Můj názor: Pokud HIM koupil a uplatnil DPH nebo jsou jiné doklady, že se používal k podnikání, prodej by měl proběhnout dle §7 (též s DPH). Aby mohl prodat dle §10, musel by takový majetek nejdříve vyřadit z obchodního majetku firmy a doplatit DPH ze zůstatkové ceny. Jak se ovšem taková cena spočítá a zda to vůbec takto jde, netuším... HIM jako takový poplatník danící paušálem nejspíš opravdu nemá, nic mu však nebrání spočítat odpisy, jako kdyby to HIM byl.
Pokud ovšem majetek nakoupil a nikdy neuplatnil DPH, ani při opravách apod., nemusí při takovém nahodilém prodeji danit nic, protože není dokladu o tom, že by takový majetek sloužil k podnikání.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
22. 2. 2013 11:48
Jak zdaňujete prodej hmotného majetku, když se uplatňují výdaje paušálem 80% z příjmů? Mám započítat do příjmů §7 (a odečtu paušál 80%) nebo do příjmů §10?
Jedná se o zemědělce, takže se s tím asi běžně nesetkáváte, ale pokud víte nebo tušíte, poraďte. Já bych to logicky dala do §7, ale kolega tvrdí, že při výdajích paušálem nemá poplatník HIM, takže by to měl zdanit v §10.