Re: Mateřská a SP
Předpokládám, že neplatíte dobrovolně nemocenské, to pak máte vždycky hlavní činnost.
Při vedlejší činnosti je povinná účast na důchodovém při zisku 60329 Kč ročně, za 5 měsíců je to 25137 Kč, takže povinná účast Vám nevzniká. Můžete se ale přihlásit dobrovolně podáním přehledu.
Ani v jednom případě byste letos nemusela platit zálohy (756 Kč je minimum pro vedlejší činnost).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
22. 2. 2013 14:14
Dobrý den, pobírám rodičovský příspěvek, přitom od 8/12 jsem jako OSVČ vedlejší činnost. Mám za těch 5 měsíců příjem je 59456Kč, daním 60%, tedy výdaje 35674Kč a ZD 23782Kč. Tudíž daň bude 0. Nyní jsem si začla vyplňovat SP a tam mi naskakuje záloha na měsíc na tento rok 756. Je to správně? Dočetla jsem se tam ještě následující měsíční vyměřovací základ u OSVČ- nedosáhla rozhodné částky, uvede se 0. - Nebo toto je můj případ. Jsem z toho nějaká zmatená. Děkuji