Re: zveřejnění účtů plátců DPH-přesná fo
Dobrý den, malý dotaz k ad 2) jak jste to myslel : "pokud s tím bude mít odběratel problém kvůli ručení, platbu od něj přijmout v hotovosti"?
Nerozumím, protože odběratel ručí za dodavatelem neodvedenou daň na výstupu, pokud platí na nezveřejněný účet - ANO souhlasím.
Ale odběratel platí dodavateli, takže nemůže od něj přijmout platbu v hotovosti. A navíc, to, že dodavatel neuhradí DPH státu to je zřejmé až posléze, nikoli hned při úhradě a jak tuto situaci řešit jsme zde už na fóru BC řešili, najdete v historii. Ale možná jste to myslel jinak, než jak to napsané vyznělo.
Aha po přečtení podruhé jsem tu vaši formulaci pochopila, že jste měl na mysli, aby dodavatel přijmul od odběratele platbu v hotovosti. Ale tam je problém u vyšších částek nad 350tis. Kč, které v hotovosti být nemůžou viz. Zákon o platebním styku a od FÚ na to chodí kontroly a při nedodržení jsou sankce. Nehledě na problém zajištění bezpečnosti při převozu vyšších částek. Hezký víkend.
No, bude to nehezké, ale nezbyde než vyšší částky kouskovat na více dní. Naštěstí ti, kteří jsou zneužitím bankovních účtů nejvíce ohroženi (drobní podnikatelé se sporožiry, kde mají všechny peníze, nejen ty firemní), větší platby nemají na denním pořádku. Zdá se mi, že nikomu nedochází, jak je takto masivní zveřejnění čísel bankovních účtů nebezpečné. Většina lidí oznámení do konce února neudělá, protože o tom ani neví, a GFŘ zveřejní 1.4. všechny účty. Padělatelé bankovních příkazů, Česko je země zaslíbená! Hezký víkend.
>>>>Dobrý den, malý dotaz k ad 2) jak jste to myslel :
>>>>"pokud s tím bude mít odběratel problém kvůli ručení,
>>>>platbu od něj přijmout v hotovosti"?
>>>Aha po přečtení podruhé jsem tu vaši formulaci
>>>pochopila, že jste měl na mysli, aby dodavatel
>>>přijmul
>>>od
>>>odběratele platbu v hotovosti. Ale tam je problém u
>>>vyšších částek nad 350tis. Kč, které v hotovosti být
>>>nemůžou viz. Zákon o platebním styku a od FÚ na to
>>>chodí
>>>kontroly a při nedodržení jsou sankce. Nehledě na
>>>problém
>>>zajištění bezpečnosti při převozu vyšších částek.
>>>Hezký víkend.
>>No, bude to nehezké, ale nezbyde než vyšší částky
>>kouskovat na více dní. Naštěstí ti, kteří jsou
>>zneužitím
>>bankovních účtů nejvíce ohroženi (drobní podnikatelé
>>se
>>sporožiry, kde mají všechny peníze, nejen ty
>>firemní),
>>větší platby nemají na denním pořádku. Zdá se mi, že
>>nikomu nedochází, jak je takto masivní zveřejnění
>>čísel
>>bankovních účtů nebezpečné. Většina lidí oznámení do
>>konce února neudělá, protože o tom ani neví, a GFŘ
>>zveřejní 1.4. všechny účty. Padělatelé bankovních
>>příkazů,
>>Česko je země zaslíbená! Hezký víkend.
>
>
>to máte pravdu a podpis jednatele je také
>dohledatelný, takže proto já už pár let dozadu raději posílám
>výkazy do sbírky listin bez podpisu
>jednatele(jednatelů)....
U podpisových vzorů jednatelů je v Obch rejstříku např. zakladatelské listiny jsou podpisové vzory. I kdyby tam byly x xxx křížky, tak jsou platné. Že posíláte výkazy bez podpisu je divné, to by to tam mohl poslat každý kdo si zamane.
a to už začínají rozesílat i obchodní partneři dopis, kde chtějí aktualizovat firemní údaje + požadají posílat kopii smlouvy o bankovním účtu (kvůli ručení za daň), což si myslím je také v rozporu s nějakým zákonem - samozřejmě jsem se na to vyprdla, ale zatím mi to došlo od 3 obchodních partnerů (pokaždé a.s.) s vlastním právníkem, takže nějak nechápu, jak takovouto blbost mohli vůbec vypustit do světa.....
Podal jsem na FÚ jejich tiskopis pro zveřejnění čísla účtu, ten mi ale nezveřejnili s tím, že k tomu ještě potřebují kopii smlouvy, že je účet můj. Tohle fakt nechápu, jednak už nevím, kde smlouvu po 5-ti letech mám a jednak jsem se nikde nedočetl, že bych toto musel dokládat. Takže u svého jména mám stále "žádný účet nezveřejněn".
Nevíte někdo, zda je to povinnost dokládat smlouvu? Pokud ne, tak svoji oznamovací povinnost jsem splnil a víc jim na to kašlu...
Výslovně ta povinnost stanovená není, ale správce daně má právo vyzvat subjekt k prokázání čehokoli, o čem má pochybnosti - ovšem musí mu sdělit, jaké konkrétní pochybnosti má (např. pokud byste nahlašoval jako svůj účet u ČNB). Nedělejte si z toho hlavu, do září GFŘ hodlá ručení neuplatňovat a kdoví, co bude pak. Podle mě ručení v této podobě zruší úplně, protože je to nefunkční hybrid.
Aha, no mám účet u FIO banky. Řekli mi, ať jim dodám smlouvu, aby si to prý nemuseli sami ověřovat. Asi nějaký jejich vlastní postup.
Ale jak píšete, hlavu si z toho dělat nebudu, starostí mám jiných dost. Ani jsem nikde neviděl žádné sankce za nedodržení těchto nesmyslů...
Podle mého názoru jedině na základě rozhodnutí soudu. Nejlépe ústavního, který by ten blbý voyeurský paragraf zrušil - už o tom 2xrozhodoval (I.ÚS833/08 a IV.ÚS1567/10), stížnosti odmítl, jednou z formálních důvodů a podruhé stěžovatel podcenil argumentaci. Čekám, až dostanu já nebo nějaký klient za nezveřejnění pokutu a zahájíme křížovou výpravu.
Za nezveřejnění účtu žádnou pokutu vy ani žádný váš klient nedostanete, protože nezveřejnit žádný účet je vaše právo a nikdo vás za toto rozhodnutí nemůže pokutovat. Jen ponesete všechny důsledky, kterého z toho budou pro vás ze ZDPH vyplývat a vaši odběratelé je určitě budou využívat, aby se nestali možným ručitelem za vámi případně neodvedenou DPH.
To byla odpověď ke sbírce listin obchodního rejstříku, jinak souhlasím. Nepochybuji, že pokud si obchodní partneři věří a nějaký pátek se znají, nebudou se kvůli ručení prudit. Ale možná ani ti, co si nevěří - když jsem si to modeloval, praktické uplatnění toho ručení bude tak komplikované a časově náročné, že by to chtělo specializovaný finanční úřad na uplatňování ručení. Chci sem na to téma něco napsat.
Ke zveřejňování ve Sb.listin, tak to se omlouvám, já myslela, že ke zveřejnění účtů DPH, takže to si souhlasíme vzájemně :-) Jen u zveřejňování ÚZ do Sb. listin je potíž, že jsou tam za nezveřejnění dost velké sankce a ty by se musely při uložení sankce nejdříve zaplatit a pak se teprve domáhat soudně zjednání nápravy, a to ještě s nejistým výsledkem. Ale bylo by jen dobře, kdyby do toho s ohledem na další zmiňované okolnosti někdo šel a byl by vydán k této věci judikát. Hezký den.
>>>>Podle mého názoru jedině na základě rozhodnutí soudu.
>>>>Nejlépe ústavního, který by ten blbý voyeurský
>>>>paragraf zrušil - už o tom 2xrozhodoval (I.ÚS833/08 a
>>>>IV.ÚS1567/10), stížnosti odmítl, jednou z formálních
>>>>důvodů a
>>>>podruhé stěžovatel podcenil argumentaci. Čekám, až
>>>>dostanu já nebo nějaký klient za nezveřejnění pokutu
>>>>a zahájíme křížovou výpravu.
>>Chci sem na to téma něco napsat.
>Ke zveřejňování ve Sb.listin, tak to se omlouvám, já
>myslela, že ke zveřejnění účtů DPH, takže to si
>souhlasíme vzájemně :-) Jen u zveřejňování ÚZ do Sb. listin
>je potíž, že jsou tam za nezveřejnění dost velké sankce
>a ty by se musely při uložení sankce nejdříve zaplatit
>a pak se teprve domáhat soudně zjednání nápravy, a to
>ještě s nejistým výsledkem. Ale bylo by jen dobře,
>kdyby do toho s ohledem na další zmiňované okolnosti
>někdo šel a byl by vydán k této věci judikát. Hezký den.
Mám klienta, kterému jsem doporučila zrovna kvůli vysoké sankci účetní závěrku zveřejnit. Pak se od kamarádů dozvěděl, že některé firmy ji nezveřejňují. Teď chce, abych zařídila její stáhnutí z Internetu. Prý mu to zveřejnění dělá potíže. Nevím co dělat ..
Jednoduché čisté řešení asi nebude-ale možná bych měl jedno "české". Vyrobte zveřejněné výkazy znova tak, aby z nich nešlo nic poznat (=pár malých čísel). Znova je podejte na obchodní rejstřík se žádostí o výměnu, neboť původní byly sestaveny chybně. Třeba to vyjde, soud to nemá jak ověřit. Jednoho klienta soud vyzýval a hrozil pokutou - dostal závěrky kompletně začerněné s vysvětlením, že jde o důvěrné údaje, jejichž zveřejnění může vést ke spáchání trestného činu. Vyšší soudní úředník brblal, že jsme obešli výzvu a že trvá na splnění, ale než jsme stihli vymyslet další očur, začerněné závěrky zveřejnil. Jsou tam dodnes a o žádné nové nepožádal;-) Jako vážně - netěší mě to, ale co dělat?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
22. 2. 2013 14:17
Tušíte někdo, jakou přesnou formou se chystá GFŘ účty plátců DPH zveřejňovat? Jestli
1) po zadání DIČ plátce se účet prostě objeví spolu s ostatními údaji
2) tazatel musí číslo účtu zadat a dostane odpověď ANO-NE
Podle mého názoru u první varianty hrozí riziko kriminálního zneužití, proto doporučuji žádný účet nezveřejnit a pokud s tím bude mít odběratel problém kvůli ručení, platbu od něj přijmout v hotovosti.
S druhou variantou (=ověření účtu) problém nemám. Odpověď z GFŘ jsem zatím nedostal.