Re: Zálohová faktura do třetí země
Děkuji!
Od 1.1.2013 musí však všichni uplatnit DPH - vystavit daňový doklad a odvést DPH - už z přijatých záloh. Dříve plátci, kteří nevedli podvojné účetnictví, mohli přiznat DPH až ke dni uskutečnění zdanitelného plnění, což jsem činil i já, tj. s dodávkou zboží jsem posílal i fakturu - daňový doklad a přiznával DPH. Z výše uvedeného mi tedy vyplývá, že ke dni přijetí platby vystavím fakturu - daňový doklad a odvedu DPH, resp. dám do přiznání DPH.
Děkuji!
Děkuji!
Vím, že DPH neodvádím, ale do přiznání DPH vývoz uvádím a jde mi o to, kdy tedy do přiznání zahrnout a kdy vystavit DD, když změna ve vystavování zálohových faktur a vystavování DD od 1.1.2013 se týká asi i všech zálohových faktur, tj. tuzemských i vystavených do zahraničí nebo se pletu?
Děkuji!
už jsem napsala, že daňovým dokladem u vývozu není faktura ale vývozní JSD, doporučuji pozorně přečíst §66 pro vývoz, pro služby mimo tuzemsko §24a, dodání zboží do EU §22 odst. 3
tam najdete, kdy vzniká povinnost uvést plnění do přiznání
§21 odst. 1 od 1.1.2013 (o kterém píšete) definuje období, kdy se přizná DPH na výstupu, u vývozu zboží, dodání zboží do EU a služeb mimo tuzemsko žádnou DPH na výstupu neodvádíte
Asi pletu více věcí dohromady, abych pravdu řekl už z toho mám guláš.
K zálohové faktuře jsem vždy vystavoval daňový doklad (ať se jednalo o vývoz do třetí země nebo do EU) - vždy jsem vystavil zálohovou fakturu, přišla platba, odeslal jsem zboží spolu s daňovým dokladem a JSD (u třetích zemí) potom přiložil do DE k faktuře. Od 1.1.2013 musí všichni (ti co vedou účetnictví i DE) uplatnit DPH, tj. vystavit daňový doklad a odvést DPH - už z přijatých záloh, já si dříve vybral variantu k DUZP, nikoliv ke dni přijetí úplaty.
DPH na výstupu neodvádím, ale do přiznání DPH přece uvádím - ř. 22 pro vývoz zboží dle § 66 (třetí země) a ř. 20 § 64 (EU).
Děkuji!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
22. 2. 2013 18:43
Jsem plátce DPH, vedu DE, v únoru vystavuji zálohovou fakturu - dodání zboží do třetí země, prosím o radu:
1) dodání zboží do jiného členského státu je osvobozeno od DPH dle § 64 zákona o DPH, povinnost zdanění vzniká příjemci zboží, zálohová faktura bude tedy bez DPH?
2) po přijetí platby vystavím daňový doklad - fakturu, kdy DUZP = datum přijetí platby,
3) faktura - daňový doklad bude též bez vyčíslení DPH?
4) jsem čtvrtletní plátce, uvedu do přiznání DPH za 1.Q.2013 (v případě úhrady do konce března, jinak do 2.Q.2013)?
5) dodání zboží bude cca za 3 měsíce, potom jen přiložím dodací list?
Děkuji mnohokrát!