Re: práce přesčas v sobotu a neděli
V podstatě ano (pravděpodobně se jedná o pedagogy?), vzhledem k tomu, že zaměstnanci na kratší pracovní úvazek nelze práci přesčas nařídit, v měsíci, kde taková práce vznikne by se měl správně změnou pracovní smlouvy upravit úvazek o tyto hodiny.
Blbost, nebo logika??? Jako přesčas to zaplatit nemůžete, úvazek podle smlouvy je 0,75, takže co jsou tyto hodiny "navíc"?? Proto na tento měsíc je nutno změnit PS! Je nutno jen konstatovat, že to kontrolní orgány nesledují. Pokud by se to sledovala, mělo by to ještě další dopady - pokud jde o plat z veřejných zdrojů, bez změny PS by peníze by byly vyplaceny v rozporu se zákonem, protože o přesčas se nejedná a úvazek navýšen nebyl!!!
Běžná praxe - zaplatím mu hodiny odpracované navíc přepočtem měsíční sazby, ale nemá nárok na přesčasový příplatek dokud jeho hodiny nepřesáhnou 100% měsíčního fondu, pak i na ten má nárok. Nikdy jsem neviděla měnit kvůli pár hodinám navíc, které se již nebudou opakovat, pracovní smlouvu.
To je sice možné, ale prvního v měsíci většinou nevím, že 28.tého bude potřeba, aby pracovník udělal tři hodiny navíc, aby byla hotová práce, zařídí si kvůli tomu hlídání dětí. Mám 28.tého dělat pracovní smlouvu na únor s vyšším počtem hodin a prvního další dodatek na vrácení úvazku na 75%? To snad nemyslíte vážně.
To myslím! U nás se to sice taky nedělá, ale je to špatně. Byli jsme na to upozorněni, že na to taky můžeme "dojet" (s osobní odpovědností). )Já vím, že je to "pár" hodin navíc, ale jaký je právní titul k výplatě? Přesčas nelze, úvazek dle smlouvy 0,75! Bohužel, právě u zaměstnanců s úvazkem menším než 1 je toto nutno řešit touto krkolomnou cestou (u ostatních jednoduše přesčasy
>>
>>>můžeme
>>>"dojet" (s osobní odpovědností). )Já vím, že je to
>>>"pár" hodin navíc, ale jaký je právní titul k
>>>výplatě?
>>>Přesčas nelze, úvazek dle smlouvy 0,75! Bohužel,
>>>právě
>>>u
>>>zaměstnanců s úvazkem menším než 1 je toto nutno
>>>řešit
>>>touto krkolomnou cestou
co to plácáte ze hovadiny? Kupte si platný ZP a až se něco naučíte, tak se pleťte do diskuze.Zatím na to nemáte.
(u ostatních jednoduše
>>>přesčasy
>>A úřednický šiml si řechtá......
>Ano, přesně toto byl i můj argument, ale vrchnost ....
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
22. 2. 2013 20:47
Mám zaměstnankyni, která pracovala v sobotu a neděli přesčas po 8 hodinách. Její pracovní úvazek je 75% , tj. 30 hodin týdně.Co budu platit za sobotu a neděli. Předpokládám, že plat za celých 16 hodin do úvazku, plus povinný příplatek 25% . Jsme státní zaměstnanci.