Re: Dědictví
Pokud se budě dědit v sk 1), což je váš případ, tak pro dědice ve sk. 1 není žádná daň, dědictví je v tomto případě od daně osvobozeno. §19, odst. 1, zákona o dani dědické. Zaplatíte jen odměnu notáři, který bude pozůstalost vyřizovat.
Tak nevím, jestli jsem přetaženej z těch posledních hektických hodin, nebo.....
§ 12 Sazba daně dědické a daně darovací u osob zařazených do I. skupiny
(1) Daň činí při základu daně......
a následně § 19
(1) Od daně dědické je osvobozeno nabytí majetku děděním, pokud k němu dochází mezi osobami zařazenými v I. a II. skupině.
Proč je tedy v § 12 vyobrazena sazba daně I. skiny a následně v § 19 od daně tato skupina osvobozena?
Ještě dotaz: když se nyní zřekneme našeho podílu dědictví ve prospěch matky, bude odměna notáře z poloviny dědictví a barák bude celý matky. Až na věčnost odejde matka, bude se odměna pro notáře v dalším dědickém řízení odvíjet z celého baráku, nebo pouze z půlky? Nebylo by nyní lepší v rámci dědického řízení, abych se já a matka zřekly svého podílu ve prospěch mojí sestry? V budoucnu by se dědila s určitostí pouze půlka. Nebo by byla ještě jiná možnost?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
23. 2. 2013 8:47
Dobrý den
můžete mi prosím objasnit dědickou daň? Na jedné stránce čtu sjednocení dědické daně na 10%, na druhé zase něco jiného. Umřel mi otec, který bydlel s matkou v rodinném domku. Jiný majetek nevlastnil. Do dědického řízení půjde tedy polovina baráku, která se rozdělí na tři díly (2 děti a manželka). Kolik bude asi daň činit, když hodnota baráku bych odhadl na cca 4 mil. Kč? A změní se něco, když se se sestrou dědického podílu zřekneme ve prospěch matky? Dá se nějak dostupnými prostředky ovlivnit výše dědické daně?
Děkuji